Volledig scherm
© PRO SHOTS

'Gewoon geweldige' Janmaat laat Van Rhijn verpieteren op de bank

Een half jaar na zijn mislukte debuut in Oranje blijkt Daryl Janmaat uit te groeien tot een belangrijke pion in het Nederlands elftal. Tegen Estland leverde de rechtsback van Feyenoord een forse bijdrage aan de 3-0 zege door de treffers van Rafael van der Vaart en Robin van Persie voor te bereiden. Morgen is hij tegen Roemenië weer 'extra aanvaller'.

Volledig scherm
© PRO SHOTS
Volledig scherm
© PRO SHOTS

Rafael van der Vaart omschreef de prestatie van Daryl Janmaat treffend als 'gewoon geweldig'. En clubgenoot Ruben Schaken vond de rechtsback vrijdagavond in de Arena tegen Estland 'de allerbeste speler op het veld'. Louis van Gaal trapte even later bewust op de rem. 'Eerst maar eens zien tegen een echte linkerspits', waarschuwde hij voor te veel euforie rond zijn rechtsback.

Maar hoe dan ook, de opmars van Janmaat staat inmiddels symbool voor de razendsnelle groei die het jonge Oranje doormaakt. Tijdens de eerste kwalificatie-interland op 8 september tegen Turkije leek Janmaat nog een fors maatje te klein voor het grote werk. Inmiddels is hij verdedigend solide en in aanvallend opzicht een extra wapen voor het gretige Oranje. Directe concurrent Ricardo van Rhijn van Ajax is hij voorlopig voorbijgestreefd.

'Of het duel met Estland mijn beste interland was? Als je bij de eerste twee doelpunten de aangever bent, mag je dat misschien wel zeggen', zegt Janmaat, die vijf interlands achter zijn naam heeft staan. 'Het liep, zeker in de tweede helft, wel lekker. Dat geeft lekker veel vertrouwen voor de interland tegen Roemenië. Na de 2-2 van dat land in Hongarije ligt de weg naar Brazilië 2014 voor ons wel helemaal open.'

Die avond in september in de Arena tegen Turkije bleek uiteindelijk toch de opstap voor Janmaat naar een vaste plek in Oranje. Tegen Turkije werd hij halverwege nog gewisseld voor Van Rhijn omdat Van Gaal vond dat 'Janmaat gewoon Janmaat niet was'.

'Het liep niet. Maar ik ben niet bij de pakken gaan neerzitten', zegt de 23-jarige verdediger. 'Ik wist dat als ik bij mijn club goed zou blijven presteren, ik in beeld zou blijven. Dat is ook gebleken. Tegen Duitsland en Italië speelde ik lekker, maar dit was een echte kwalificatie-interland. Ik weet dat ik met mijn aanvallende impulsen iets extra's kan brengen. Dat lukt bij Feyenoord en nu gelukkig ook bij Oranje.'

Janmaat, ooit weggestuurd uit de jeugdopleiding van Feyenoord om vervolgens via ADO Den Haag en Heerenveen weer terug te keren in De Kuip, heeft wel een idee waarom het nu veel beter loopt dan tijdens zijn debuut begin september. 'Toen was echt alles nieuw voor mij', legt hij uit.

'Achteraf moet ik concluderen dat ik toen toch gewoon teveel met randzaken bezig was. Debuteren in Oranje is niet niks en bovendien speelden wij destijds bijna met een compleet nieuw elftal. Nu zijn we een half jaar verder en voel ik mij thuis. Oranje is toch iets anders dan voetballen bij een club. Bij Feyenoord is er natuurlijk ook druk, maar daar draai je eerst een voorbereiding van zes weken. Dat is toch anders. Nu ging het heel snel. Te snel? Misschien wel.'