Volledig scherm
Graeme Rutjes (51) is momenteel directeur van de golfbaan in Goes. © WILLEM MIERAS

Graeme Rutjes in raad van commissarissen Feyenoord

In het diepste geheim hebben de Vrienden van Feyenoord de afgelopen weken Graeme Rutjes zover gekregen om toe te treden tot de raad van commissarissen (RvC) van de club. De 51-jarige directeur van de Exploitatiemaatschappij Goese Golf wordt in de Kuip de gewenste commissaris met een voetbalachtergrond. Dat meldt het AD.

Volledig scherm
Graeme Rutjes speelde zes seizoenen bij Anderlecht. © ANP

Pim Blokland ondervond gisteren aan den lijve hoe nadelig een landelijk bekend gezicht kan zijn. De Rotterdamse zakenman overlegde 's ochtends in Hotel Van der Valk in Ridderkerk in het geheim met Graeme Rutjes over zijn toekomst als lid van de raad van commissarissen bij Feyenoord. Het duo, aan tafel met nog enkele mensen, werd herkend.

De voorzitter van de Vrienden van Feyenoord wilde ook na 'de ontdekking' gisteren niet reageren op de naam Rutjes, maar vertelde een dag eerder in de Kuip wel dat hij nagenoeg rond was met iemand met een voetbalachtergrond. Dat was één van de grote wensen, omdat de huidige leden van de Raad van Commissarissen stuk voor stuk alleen naam maakten in het bedrijfsleven. Rutjes, doctorandus als bedrijfseconoom, combineert beide kwaliteiten.

Rutjes zal eerdaags namens de Vrienden van Feyenoord in de raad van commissarissen gaan zitten. Pim Blokland was al de eerste uit de groep investeerders. Als de Vrienden van Feyenoord de grens van dertig miljoen euro hebben gehaald, komt nog een derde lid uit die groepering in de RvC. Martin van Pernis, Jos van der Vegt en Dick van Well zaten al in de raad.

Rutjes zit sinds eind 2009 in de tuchtcommissie van de KNVB. De voormalige verdediger boog zich over strafzaken, wanneer een speler een schikkingsvoorstel had geweigerd. Rutjes moet die functie binnenkort neerleggen. De reglementen van de KNVB verbieden dat iemand in de tuchtcommissie ook een officiële functie bij een club bekleedt. Dit om belangenverstrengeling te voorkomen.

Wie is Graeme Rutjes?
Graeme Rutjes (26 maart 1960) werd geboren in Sydney (Australië) en kwam op 2-jarige leeftijd met zijn ouders naar Nederland. Zijn eerste voetbalclub was VV Nieuwerkerk, waar hij in 1969 lid van werd. Op zijn 18de vertrok hij voor vier jaar naar de Verenigde Staten om te studeren. Hij speelde er voor Portland CC en werd in 1979 met zijn universiteitsploeg kampioen van Amerika. Zijn eerste profcontract tekende Rutjes, terug in Nederland, bij Excelsior (1980-1985). Hij meldde zich zelf aan op Woudestein omdat hij aan de Erasmus Universiteit studeerde. De verdediger speelde dertien interlands voor Oranje, waarin hij eenmaal scoorde. Met KV Mechelen (1985-1990) won hij eenmaal de landstitel, eenmaal de Belgische beker en in 1988 de Europa Cup II. Met Anderlecht (1990-1996, foto hierboven) won hij viermaal de landstitel en tweemaal de Belgische beker.