Vitesse en FC Utrecht staan allebei in de kwartfinales van het bekertoernooi.
Volledig scherm
PREMIUM
Vitesse en FC Utrecht staan allebei in de kwartfinales van het bekertoernooi. © BSR Agency

Groepsfase Europa League als ultieme bekerbeloning

Meer dan voorheen is bekerwinst de kortste weg naar Europa. De kwartfinalisten hoeven nog ‘maar’ drie keer te winnen voor een plek in de groepsfase van de Europa League.

Door Tim Reedijk

Nog maar zes maanden geleden strandde het Europa League-avontuur van FC Utrecht in een bescheiden stadionnetje in het Bosnische Mostar. Niet heel lang daarvoor was het groot feest in Stadion Galgenwaard, toen FC Utrecht onder trainer Dick Advocaat na een bewogen jaar een Europees voorrondeticket had afgedwongen via de play-offs in de eredivisie. Zo kan voetbal zijn: een heel seizoen strijden voor play-offswinst om vervolgens in het nieuwe seizoen al in de bloedhitte op 1 augustus uit Europa gekegeld te worden.

  1. ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’
    Video

    ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’

    Welke spelers moeten volgend seizoen onder Roger Schmidt in de gaten worden gehouden? PSV-watcher Maarten Wijffels van AD Sportwereld denkt dat niemand nu nog is afgeschreven. ,,Hij zal straks in de voorbereiding beginnen en kijken wat hij aan boord heeft. PSV is afgelopen seizoen vierde geworden. Dat betekent dat het niet overhield met de kwaliteit. Om nu te zeggen dat er ineens een kant en klare kampioen staat, dat lijkt me wat overdreven.”