Dick Advocaat spreekt Jean-Christophe Bahebeck moed in.
Volledig scherm
Dick Advocaat spreekt Jean-Christophe Bahebeck moed in. © Marcel van Dorst

Groeten uit La Manga: Hoe ‘De Kleine Generaal’ zijn troepen aanstuurt

Groeten uit La MangaBijna alle eredivisieclubs zoeken deze winter in het buitenland de zon op. Onze clubwatchers reizen de ploegen achterna. Elke dag kunt u de rubriek ‘Groeten uit’ lezen. Vandaag komt de sfeertekening van Tim Reedijk over FC Utrecht.

Jean-Christophe Bahebeck ploft neer op de uitstekende grasmat van één van de negen prima onderhouden velden van La Manga Club. Even lijkt de Fransman, die bijna de hele eerste seizoenshelft door blessureleed miste, er helemaal klaar mee. Hij spreekt dan geen Nederlands en maar een klein beetje Engels: de boodschappen van Dick Advocaat zijn universeel.

Driftige pas

Dan komt Advocaat op z’n Advocaats aanlopen. Driftige pas, fluitje om de nek. De Fransman is inmiddels gaan staan en ‘De Kleine Generaal’ slaat een schouder om hem heen. Hij spreekt Bahebeck in het Engels moed in. ,,Wat ik zeg, moet je niet persoonlijk of hard opvatten.”

Volledig scherm
© Marcel van Dorst

Meteen is het duidelijk dat de Fransman even geen zin meer had in alle aanwijzingen en commentaren vanaf de zijlijn. Advocaat legt nog maar eens uit waarom hij dat doet. ,,Ik zeg het omdat je kwaliteit hebt, anders zou ik het niet doen.”

Het is Advocaat ten voeten uit. Net iets meer coaching voor de speler van wie hij denkt dat hij wel eens het verschil kan maken voor zijn ploeg. Zoals je hem ook vaak hoort over Oussama Tannane of Simon Gustafson, spelers die een kwaliteit bezitten die de meesten niet hebben in de selectie.

Iconische foto

Maar natuurlijk kijkt ‘De Kleine Generaal’ ook naar het grotere geheel. In La Manga is het geen zeldzaamheid dat hij een ‘helikopterview’ verkiest boven een plek langs de lijn. Tijdens het partijspel op de eerste training stond hij plotseling op een steiger, driftig brullend en sturend. Als een generaal die zijn troepen aanstuurt. Wat overigens een iconische foto opleverde.

Dick Advocaat stuurt vanaf een steiger zijn manschappen aan.
Volledig scherm
Dick Advocaat stuurt vanaf een steiger zijn manschappen aan. © Tim Reedijk

Tijdens de wedstrijd tegen VfB Stuttgart (3-2) nam Advocaat tijdens de eerste helft plaats op de hoogste rij van de tribune. Voor wat verdwaalde Spanjaarden en een enkele Brit met geld teveel die zijn golfspullen even geparkeerd had voor een voetbalwedstrijd. Ook daar gingen geen tien seconden voorbij zonder een luide kreet van de 71-jarige Advocaat, die vaak de drukmomenten wilde aansturen. ‘Nu, nu, NU!’

Lang niet altijd leken de aanwijzingen van Advocaat hun doel te bereiken. Soms zeker niet, als Advocaat zijn toon dempte en – wel hardop – zijn ongezouten mening over een speler die balverlies leed fileerde. Ook thuis kun je je inbeelden hoe dat klinkt. Neem die Haagse tongval in gedachten en spreek het volgende uit.

‘Ik word helemaal gek van die gozer.’

  1. ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’
    Video

    ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’

    Welke spelers moeten volgend seizoen onder Roger Schmidt in de gaten worden gehouden? PSV-watcher Maarten Wijffels van AD Sportwereld denkt dat niemand nu nog is afgeschreven. ,,Hij zal straks in de voorbereiding beginnen en kijken wat hij aan boord heeft. PSV is afgelopen seizoen vierde geworden. Dat betekent dat het niet overhield met de kwaliteit. Om nu te zeggen dat er ineens een kant en klare kampioen staat, dat lijkt me wat overdreven.”