Volledig scherm
Ard Schouten in La Manga © AD Sportwereld

Groeten uit La Manga

Bijna alle eredivisieclubs zoeken deze winter in het buitenland de zon op. Onze clubwatchers reizen de ploegen achterna. Elke dag kunt u de rubriek ‘Groeten uit’ lezen. Vandaag Ard Schouten over de verrichtingen van FC Utrecht in het Spaanse La Manga.

Wat je ook van de benoeming van Jean-Paul de Jong als hoofdtrainer vindt, het is op zijn minst een boeiende. En dan gaat het niet alleen over het moment waarop. Want de 47-jarige Utrechter valt niet te benijden. 

Hij is hier in La Manga met verve aan zijn huzarenkarwei begonnen. Er ligt de erfenis van zijn leermeester Erik ten Hag. Beter presteren dan een vijfde en vierde plek, een (verloren ) bekerfinale en een Europees ticket kan haast niet, maar desondanks neemt ‘JP’ de handschoen op. Als speler was hij niet anders. Juist in wedstrijden waarin het lastig werd, bracht hij Utrecht iets extra’s. Dankzij zijn passie en lef.

Quote

Bij eerdere assisten­ten die werden doorgescho­ven, rezen ook vraagte­kens.

Het zijn eigenschappen die horen bij het dna van Utrecht. Zeker voor een opleidingsclub als Utrecht is het daarom logisch dat de clubleiding de kaart van Mister Utrechter speelt, ook al is er aan andere opties gedacht. Maar een topcoach halen –inclusief diens wensenlijstje- in tijden dat Utrecht qua clubkas nog niet structureel boven Jan is, staat waarschijnlijk gelijk aan het leggen van een nieuwe financiële strop rondom de hele club, die zich dat niet kan veroorloven. 

Zoals bij iedere trainerswissel zijn er voor- en tegenstanders, en al helemaal bij een club vol colonnes als Utrecht. Bij eerdere assistenten die werden doorgeschoven (Foeke Booy, Jan Wouters, Ton du Chatinier, Robby Alflen) rezen ook vraagtekens. Ook zij waren onervaren als hoofdtrainer op het hoogste niveau. Waren zij er klaar voor? Ook toen waren er supporters en spelers die twijfelden. In het ene geval meer terecht dan in het andere, achteraf gezien. Want de één werd succesvoller dan de ander. 

Volledig scherm
Ard Schouten in La Manga. © AD Sportwereld

Welk stempel er lopende dit seizoen op De Jong – die al lange tijd het woord van grootaandeelhouder Van Seumeren heeft dat hij door mocht schuiven - geplakt kan worden is een gevalletje koffiedik kijken. Dat was het ook met Ten Hag trouwens, die in zijn eerste maanden bijkans verketterd werd door zijn spelers die ineens keihard én lang moesten trainen. 

Hier in het voor Spaanse begrippen koude La Manga toont De Jong in zijn wittebroodsweek in elk geval hoe graag hij zijn kans wil grijpen nu het moment daar is. In het volle besef dat na het oefenduel tegen Anderlecht deze woensdag straks bij de hervatting van de eredivisie een loodzwaar programma wacht: AZ, Feyenoord en Ajax komen naar Galgenwaard. Die week zal de gevoelstemperatuur rondom De Jong’s aanstelling hoe dan ook verder beïnvloeden, positief danwel negatief. 

Hem nu hier in Spanje aan de slag zien als eindverantwoordelijke is sowieso apart, vooral omdat ik hem - vanaf een afstand weliswaar - al sinds mijn jeugdjaren volg. Persoonlijk ben ik in hoge mate benieuwd naar het eerste penaltymoment en zijn instructies daarbij. Want wat dat betreft hebben hij en ik – leeftijdsgenoten - een (voor mij mooi) verleden. Lang terug weliswaar, maar toch. 

Hij zorgde letterlijk voor het (enige) hoogtepunt in mijn mislukte ‘voetbalcarrière’. We schrijven een allesbeslissend kampioensduel tussen Elinkwijk (zijn club) en vv Nijenrodes uit Breukelen (mijn club, mijn dorp), in de D’tjes. Zijn naam is dan al een bekende in het Utrechtse omdat hij voor KNVB-selecties is uitverkoren. Het is vijf minuten voor tijd. Penalty voor hen. ‘JP’ achter de bal. Ik op doel. Hij kiest de voor hem linkerhoek. Hebbes! De bloemen zijn voor ons, niet voor hen. Als ik nú speler van Utrecht zou zijn, achter de bal zou staan bij de eerste strafschop die komen gaat en De Jong ‘linkerhoek’ influistert dan zou ik vol voor de rechterhoek gaan. Ongeacht het antwoord op de vraag of ik hem nou zou zie zitten als hoofdcoach of niet.

Volledig scherm
Jean-Paul de Jong aan het werk in zijn eerste dagen als trainer van FC Utrecht. © Foto Ruud Voest