Volledig scherm
PREMIUM
© Pro Shots, AD

Groeten uit Marbella

FeyenoordBijna alle eredivisieclubs zoeken deze winter in het buitenland de zon op. Onze clubwatchers reizen de ploegen achterna. Elke dag kunt u de rubriek ‘Groeten uit’ lezen. Vandaag de laatste aflevering: Mikos Gouka over de verrichtingen van Feyenoord in het Spaanse Marbella.

Quote

Bij Feyenoord sta je deze dagen in de Spaanse zon vanaf de openbare weg boven het veld door een goor hek te gluren om te kijken of Eric Botteghin wel of niet fit oogt na zijn zware knieblessu­re

Er was een periode, nog niet eens zo lang geleden, dat als ik in januari mijn hotelkamer opende, ik recht in de kamer keek waar de immer vriendelijke internationals Denny Landzaat en Tim de Cler hardop zaten te klagen over de nog af te leggen lange terugreis van Turkije naar Nederland.

Er was ook een periode dat de meegereisde journalisten in Oman aan de hotelbar zaten en trainer Mario Been zijn spelers van Feyenoord de opdracht hoorden geven om zo snel mogelijk naar bed te gaan.

En er was ook een periode dat de portier van een uitgaansgelegenheid in Dubai tegen een aantal jonge spelers van Feyenoord zei ‘het maakt mij helemaal niets uit of jullie wel of niet profvoetballers zijn, jullie zijn te jong om naar binnen te mogen’ om vervolgens met alle egards wél de deuren van het etablissement wagenwijd open te zetten voor een paar journalisten uit Nederland op middelbare leeftijd.

Het zijn herinneringen uit een periode dat journalisten, spelers en trainers vrolijk door elkaar heen bewogen. Je praatte met elkaar, er was soms begrip over een kritisch artikel, dan weer woede. Die tijd is definitief voorbij. Daarover klagen, dat heeft misschien iets weg van een jengelend kind dat net voor zijn favoriete televisieprogramma begint wordt gesommeerd om de televisie uit te zetten.

Maar toch: een simpele schets van de situatie van hoe het er tegenwoordig uitziet. Wie Feyenoord tegenwoordig beroepshalve achterna reist voor een Europese wedstrijd of een trainingskamp in den vreemde, mag niet meer in of rond het spelershotel komen. Het is inmiddels ook al niet meer de bedoeling dat journalisten in hetzelfde hotel verblijven als de sponsors. Trainingssessies zijn deze week in Zuid-Spanje op één na besloten, alleen de eigen fotografen, cameramensen en journalisten hebben exclusief toegang. De locatie en het tijdstip van de geplande oefenwedstrijd tegen FC Luzern is zo laat via de officiële kanalen gecommuniceerd dat voor veel fans de mogelijkheid om hun helden nog achterna te reizen nauwelijks nog mogelijk is. En buiten het persmoment even met de trainer of de aanvoerder van gedachten wisselen, het is niet de bedoeling.

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
EINDE
3-1
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo VVV-VenloVVV
EINDE
0-0
FC GroningenGRO
away logo
home logo FC EmmenEMM
EINDE
1-4
FeyenoordFEY
away logo
home logo NAC BredaNAC
EINDE
2-1
VitesseVIT
away logo