Volledig scherm
© ANP

Grondig onderzoek naar kunstgras in profvoetbal

Feyenoord, met onder meer de andere topclubs Ajax en PSV in het kielzog, heeft zijn zin. Het spelen op kunstgras en het toenemend aantal kunstgrasvelden in het profvoetbal wordt binnenkort aan een grondig onderzoek onderworpen. ,,En daar is iedereen content mee,'' zei Eric Gudde, algemeen directeur van Feyenoord, na de Algemene Vergadering Betaald Voetbal in Zeist.

De vraagtekens rond spelen op kunstgras in met name de Eredivisie, worden nader onderzocht in opdracht van de Technische Commissie van de KNVB. In die commissie, waar bijvoorbeeld Marcel Brands (technisch directeur van PSV) deel van uitmaakt, is dit onderzoek inmiddels al in voorbereiding.

Volledig scherm
Eric Gudde. © EPA

Er is meteen vaart gezet achter het voornemen, waardoor 'kunstgras' letterlijk op de agenda komt van de eerstvolgende bijeenkomst van alle profclubs in juni 2015. Daar wordt een besluit genomen over de vraag of er een beperking opgelegd dient te worden aan het spelen op kunstgras in de hoogste competities.

Het was Eric Gudde zelf die gisteren de vele vragen rond de toename van kunstgrasvelden in het profvoetbal aan de orde stelde. ,,Tijdens de rondvraag, dat was het goede moment,'' aldus de Feyenoord-bestuurder. Hij deed het in Zeist aan het eind van de Algemene Vergadering Betaald Voetbal, het hoogste beslissend orgaan in het nationale profvoetbal.

In de voor de media niet toegankelijke bijeenkomst ontstond over het onderwerp minder herrie dan vooraf in de publiciteit. ,,We zijn blij dat er nu ook serieus naar gekeken wordt,'' reageerde een van de vertegenwoordigers in de zaal op het pleidooi van Gudde.

Namens zijn medestanders maakte Gudde er, zoals hij het zelf zei, geen heel ingewikkeld verhaal van. ,,Er is recent veel rumoer geweest over deze zaak,'' zei hij voor de vergadering. ,,De factor emotie speelde een grote rol en de discussie werd niet gevoerd op een zakelijke manier. Zo kom je niet verder, maar kennelijk moet zoiets in een bepaalde fase. Nu zijn we aanbeland op het moment dat we afspreken elkaar in onze argumenten voor en tegen serieus te nemen. Een doorwrocht onderzoek is wat we nu nodig hebben: harde resultaten en geen loze bevindingen en meningen.''

Lees het complete verhaal in het AD.