Volledig scherm
© Pro Shots
3
EINDE
3
  • Lars Veldwijk 53'
  • Mimoun Mahi 82' 88'
  • Morten Thorsby 6' 86'
  • Reza Ghoochannejhad 40'

Groningen vecht zich in energieke derby naast Heerenveen

Een waar spektakelstuk tussen FC Groningen en SC Heerenveen kende geen winnaar in het Noordlease Stadion: 3-3.  

Nabeschouwing

Volledig scherm
© ANP Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Door Sander de Vries  

Meeslepend en spectaculair was het duel tussen de twee noordelijke subtoppers. Groningen knokte zich op bewonderenswaardige wijze terug in de wedstrijd, zeker nadat de ploeg van Ernest Faber in de eerste helft bij vlagen werd weggespeeld.  

Ja, het credo 'nieuwe ronde, nieuwe kansen' werd door Heerenveen met beide handen aangegrepen. Energiek en volwassen kwam de ploeg van Jurgen Streppel, althans in de eerste helft, voor de dag in het Noordlease Stadion. De voorsprong bij rust (0-2) was niet eens geflatteerd, al moet gezegd dat Lars Veldwijk tussendoor een grote kans op de gelijkmaker onbenut liet. De spits van Groningen schoot, twee meter voor het doel, ruim over.  

Tegenvaller voor Heerenveen was vooral uit uitvallen van doelman Warner Hahn, al na amper acht minuten. Curieus genoeg schoot Hahn zijn schouder uit de kom, juichend na de openingstreffer van Morten Thorsby. Hahn werd vervangen door Wouter van der Steen, die zijn debuut in de eredivisie maakte.  

Veel kreeg Van der Steen niet te doen voor rust: Groningen probeerde, maar Heerenveen dicteerde. Verrassend was de 0-2 dan ook niet. Een lange aanval belandde bij Denzel Dumfries en met een harde voorzet vond de oud-Spartaan Reza Ghoochannejhad.  

Met opportunistisch spel, geënt op Veldwijk, knokte Groningen zich echter terug in de wedstrijd. Veldwijk maakte de aansluitingstreffer, na een solo door de Friese defensie. Groningen rook bloed, kwam op gelijke hoogte via een benutte strafschop van Mimoun Mahi, maar leek toch aan het kortste eind te trekken toen Thorsby zijn tweede treffer van de wedstrijd maakte. Vlak voor tijd wees Pol van Boekel echter opnieuw naar de strafschopstip. Weer bleef Mahi kalm: 3-3.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!

Mimoun Mahi is de eerste speler die 2 penalty's benut in 1 Eredivisie-wedstrijd voor FC Groningen sinds Género Zeefuik op 9 februari 2013 (FC Groingen - RKC Waalwijk, 2-1)

Bij deze tussenstand (3-3) staat de teller deze speelronde op 37 doelpunten. De laatste keer dat tijdens speelronde 1 van een Eredivisie-seizoen zoveel goals vielen, was in 1995/1996 (42 goals).

GOAL! 3-3 Groningen! Mimoun Mahi benut strafschop. Na een overtreding op Veldwijk mag Mahi opnieuw aanleggen. Hij schiet de strafschop hard binnen.

Gele kaart Joost van Aken

GOAL! 2-3 Heerenveen! Doelpunt Morten Thorsby. Heerenveen slaat snel na de gelijkmaker van Mahi toe. Thorsby maakt zijn tweede van de middag. Na zijn eerder kopgoal nu met de voet.

Mimoun Mahi nam ook de vorige 2 strafschoppen van FC Groningen in de Eredivisie. Hij scoorde ze alle 3.

Reza Ghoochannejhad wordt vervangen door Henk Veerman

Mike te Wierik wordt vervangen door Todd Kane

GOAL! 2-2 Groningen! Mimoun Mahi benut strafschop. Na een overtreding op Drost is het Mahi die vanaf de stip Groningen naast Heerenveen brengt.

Marco Rojas is de 3de speler uit Nieuw-Zeeland in de Eredivisie, na Ivan Vicelich (RKC Waalwijk en Roda JC) en Ryan Thomas (PEC Zwolle).

Ødegaard vindt Padt op zijn weg. Thorsby schiet uit de rebound de bal op de paal. Hier komt Groningen goed weg.

Arber Zeneli wordt vervangen door Marco Rojas

Mahi met buitenkant voet. Zijn doelpoging gaat naast. Drost stond er beter voor, maar Mahi gaat voor eigen succes.

Heerlijke knal van Bacuna! Maar zijn schot belandt op de paal. Pech voor Groningen.

Ritsu Doan wordt vervangen door Tom van Weert

In alle 9 wedstrijden in deze speelronde vielen minimaal 3 doelpunten. De laatste keer dat dat in de Eredivisie gebeurde was de 17e speelronde van het seizoen 2015/2016.

Lars Veldwijk maakt zijn 1ste eredivisie-doelpunt voor FC Groningen. FC Groningen scoorde in elk van zijn laatste 13 thuiswedstrijden in de Eredivisie.

Volledig scherm
© Pro Shots

Mahi wordt aan het shirt vastgehouden door Van Aken. Arbiter Van Boekel wil echter niets weten van een strafschop. Een videoref was nu handig geweest, maar die is vandaag niet aanwezig in Groningen.

GOAL! 1-2 Groningen! Doelpunt Lars Veldwijk. De aanvaller behoudt de rust en schiet op het juiste moment de 1-2 binnen. Groningen is terug in de wedstrijd.

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
1
2
Rode kaarten
0
0
Balbezit
45%
55%
Strafschoppen
2
0
Hoekschoppen
6
6
Vrije trappen
15
15
Overtredingen
11
15
Buitenspel
4
2
Schoten op paal / lat
1
0
Schoten op doel
5
8
Gered door de doelman
5
2
Schoten naast
8
7
Terug naar boven

Opstelling

4-4-2
4-2-1-3
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven