Volledig scherm

Groningen ziet Zivkovic als grootste talent sinds Robben

Met 16 jaar en 88 dagen schreef Richairo Zivkovic zondag clubgeschiedenis voor FC Groningen. De jongste Groningse debutant ooit sprak van 'een droom die uitkomt', maar blijft nuchter onder de hem toebedeelde status van groot talent.

Volledig scherm
Richairo Zivkovic. © Pro Shots
Volledig scherm
Robert Maaskant. © Pro Shots

Zivkovic zette deze week een handtekening onder zijn eerste profcontract. De komende drie seizoenen blijft hij bij de club waar hij sinds 2007 speelt. Ajax en PSV hadden ook interesse en er deden geruchten de ronde dat dit ook gold voor diverse Europese topclubs.

'Tegenwoordig gaan spelers steeds vaker en op jongere leeftijd naar het buitenland. Dat was voor mij geen optie. Ik vond het veel verstandiger om hier te blijven. Je maakt afwegingen en daar was ik snel uit. Dit is wat ik wil. Ik moet eerst proberen in de basis te komen en daarna zien we wel verder', aldus Zivkovic in AD Sportwereld.

Trainer Robert Maaskant ziet de havo-scholier als 'zeer talentvol'. 'Hij bezit basiseigenschappen die gewoon uitzonderlijk goed zijn. Dan heb ik het over zijn snelheid en doelgerichtheid. Ik kan hem redelijk vergelijken met spelers als Moussa Dembélé en Demy de Zeeuw, die ik ook heb laten debuteren. Op dat niveau doet hij mee.'

In de zes minuten van zijn invalbeurt tegen Heracles Almelo, veroverde Zivkovic de harten van het FC Groningen-publiek. Nu al wordt hij gezien als het grootste talent sinds Robben. Toch hecht FC Groningen waarde aan het voorzichtig brengen van Zivkovic. 'We waren al zo'n traject ingegaan in overleg tussen mijn assistenten Dick Lukkien en Erwin van der Looi en de jeugdopleiding', aldus Maaskant.

'Dat traject hebben we nu iets aangepast, omdat hij waarschijnlijk vaker bij de eerste selectie zal zitten. Zijn programma bevat school, fysieke belasting en voetbal. Zo zal hij niet meer in de A1 spelen, maar vaker bij Jong FC Groningen. We hebben een gedegen plan voor hem. Het is verstandig geweest dat hij voor FC Groningen heeft gekozen. Die jongen moet voetballen en daar krijgt hij bij ons de kans voor. Er zijn genoeg jongens die andere keuzes maken en het niet redden.'