Groningse burgemeester en politie onder vuur na rellen

VideoIn de gemeenteraad van Groningen is komende woensdag een spoeddebat over de ongeregeldheden die donderdag plaatsvonden in de stad in de aanloop van het Europa League-duel tussen FC Groningen en Olympique Marseille. Het CDA en Student & Stad willen uitleg van burgemeester Peter den Oudsten over de gang van zaken.

De partijen vragen zich af waarom Franse supporters werden toegelaten op een fanzone, midden in het centrum van Groningen. Ook vinden ze het vreemd dat in eerste instantie niemand werd gearresteerd en keuren ze de uitspraak van de burgemeester af dat dergelijke ongeregeldheden een beetje 'all in the game' zijn.

Confrontatie
Supporters van Olympique Marseille trokken donderdagmiddag vanuit de Poelestraat naar de Grote Markt om de confrontatie te zoeken met fans van FC Groningen. Ze bestookten omstanders met terrasstoelen, vuurwerk en glaswerk. Nadat ze door de ME waren teruggedrongen naar hun fanzone, bleef het onrustig. Uiteindelijk zijn twee Franse supporters aangehouden. Drie personen, waaronder twee agenten, raakten lichtgewond.

RTV Noord meldde vrijdagochtend dat de politietop en burgemeester Den Oudsten interne adviezen zouden hebben genegeerd om de fans van Olympique te weren uit de Groningse binnenstad. De politie neemt echter afstand van die berichtgeving. De politie heeft de burgemeester juist geadviseerd om de aanhangers te concentreren in de fanzone in het centrum.

Burgemeester Den Oudsten wil dat de politie nog voor het spoeddebat alle feiten op een rijtje zet. Ook onderzoekt hij hoe het advies tot stand is gekomen. Den Oudsten wil voor die tijd niet inhoudelijk reageren.