Volledig scherm
© Joep Leenen/pro shots

Gutiérrez laat zijn klasse zien: Mijn best blijven doen om de coach te overtuigen

Na de sof in de Kuip reageerde PSV gisteravond op gepaste wijze tegen Excelsior: 6-0. Érick Gutiérrez kreeg zijn kans op het middenveld en greep die.

De krachtsverschillen in de eredivisie zijn dit seizoen extreem groot. Zo groot, dat geen droog brood te verdienen valt aan het invullen van een PSV-zege in een thuiswedstrijd van de Eindhovenaren tegen Excelsior. Veel verrassender dan de 6-0 van vrijdagavond was dat trainer Mark van Bommel zijn ploeg voor het duel tóch omgooide. De grote surprise? Érick Gutiérrez mocht zichzelf in het basisteam laten zien, ten koste van Gastón Pereiro.

Het was pas de allereerste keer in dit hele seizoen dat een van de pionnen uit de vaste formatie van Van Bommel om tactische redenen sneuvelde. De elf spelers uit zijn basisopstelling tot PSV-Excelsior leken vaster in het zadel te zitten dan de meest ervaren springruiter. Extern had Pereiro al veel strafpunten verzameld en na zijn povere optreden in de Kuip raakte hij ook intern uit de gratie. Voorlopig althans, want garanties zijn er nooit. Zelfs niet onder Van Bommel dus, die er prat op gaat weinig te wisselen.

Gutiérrez startte als meest offensieve middenvelder en daarmee liet Van Bommel het verdedigende blok met Jorrit Hendrix en Pablo Rosario intact. In de beginfase liet hij zich meteen gelden en vond hij Hirving Lozano een paar keer knap, al lijkt 'Guti' zich iets verder teruggetrokken prettiger te voelen. Vanuit die positie kan hij nog meer de aanjager naar voren zijn, al had PSV gisteren tegen het armetierige Excelsior absoluut geen gebrek aan jagend vermogen.

Volledig scherm
© ANP

Luister ook naar de voetbalpodcast met Sjoerd Mossou, Daniël Dwarswaard en Maarten Wijffels. Over de Champions League, de toekomst van Arjen Robben en de stand van zaken bij Liverpool.

Lovende woorden Van Bommel

Gutiérrez wekte bij PSV nooit de indruk dat hij zwaar gebukt ging onder zijn plek op de bank, hoewel hij het daar van binnen zeker lastig mee had. ,,Ik moet mijn best doen op trainingen om de coach te overtuigen”, sprak hij na invalbeurten keer op keer en zonder een spoor van kritiek. ,,Ik begreep de situatie tot nu toe, omdat het bij PSV goed ging en de andere middenvelders lieten zien dat ze goede spelers zijn. Dan is het belangrijk om de anderen aan te blijven moedigen.”

Trainer Mark van Bommel had daar lovende woorden voor over. ,,Het is niet makkelijk in zo’n situatie en dat geldt voor alle anderen, omdat elke speler in de basis wil staan. Dan ben je gefrustreerd, geïrriteerd en teleurgesteld, maar dan nog moet je op iedere training honderd procent geven en er staan voor de ploeg. Er zijn bij ons nooit spelers geweest die voor problemen gezorgd hebben en dat is een compliment aan het team.”

Volgens Van Bommel kan ‘Guti’ op meerdere posities spelen. ,,Wij denken dat hij op zes, acht of tien uit de voeten kan”, aldus de coach, die Michal Sadílek liet debuteren. Een speler met wie hij vorig jaar bij PSV onder 19 de titel pakte en die qua beleving en strijdlust altijd bij de meest opvallende actoren hoort. Verwacht wordt dat hij in de toekomst nog vaker het PSV-shirt aan gaat trekken.

Mexicaanse avond

Volledig scherm
Érick Gutiérrez viert de 1-0 van Luuk de Jong samen met de doelpuntenmaker en José Angelino. © ANP

Buiten het veld had PSV een Mexicaanse avond gecreëerd, door via sfeeracties aandacht te besteden aan de band met het land. Vanaf het gras wisten de Latijns-Amerikanen niet op het scorebord te komen, maar Gutiérrez eiste een prima rol op. Dwingend aan de bal en met veel passes die klasse verraadden. In de eindfase was Excelsior helemaal stuk en ging het plots keihard, ook omdat Donyell Malen erbij kwam voor Lozano. Hij maakte na twee eigen goals van Excelsior de 4-0, Steven Bergwijn zorgde met een fraai schot voor de 5-0 en Luuk de Jong bepaalde na zijn eerste goal de eindstand op 6-0.

In acht eredivisieduels in het Philips Stadion heeft PSV nu het doelsaldo 33-1 staan. Vrijwel nooit ging het in eigen huis tot nu toe zo makkelijk als in dit seizoen.

Volledig scherm
Twee verkoopsters met sombrero. De wedstrijd tegen Excelsior stond in het teken van Mexico. © ANP
Volledig scherm
Een ballenjongen met sombrero. © ANP