Simon Gustafson viert de 0-2 met zijn ploeggenoten.
Volledig scherm
Simon Gustafson viert de 0-2 met zijn ploeggenoten. © BSR Agency
0
EINDE
4
  • Jean-Christophe Bahebeck 34' 58'
  • Simon Gustafson 44'
  • Willem Janssen 54'

Handhaving lijkt ‘mission impossible’ voor NAC na kansloze nederlaag

NAC lijkt na vanavond degradatie niet meer te kunnen ontlopen. De roemloze nummer laatst van de eredivisie was kansloos tegen FC Utrecht (0-4) en zag bovendien De Graafschap afgetekend met 0-3 winnen bij sc Heerenveen, waardoor het gat met nummer 17 Emmen nu acht punten is.

Door Tim Reedijk

Jean-Christophe Bahebeck en Simon Gustafson bezorgden Utrecht bij rust al een 0-2-voorsprong.
Volledig scherm
Jean-Christophe Bahebeck en Simon Gustafson bezorgden Utrecht bij rust al een 0-2-voorsprong. © VI Images

In Breda leefde het gevoel dat het deze weken moet gebeuren. Twee thuiswedstrijden, FC Utrecht en VVV-Venlo, als een soort laatste reddingsboei, een flinterdun sprankje hoop om een trieste aftocht te ontlopen. Maar niets bleek minder waar: terwijl NAC compleet vastgezet werd door FC Utrecht scoorde De Graafschap erop los in Heerenveen.

NAC hield aanvankelijk nog stand, omdat FC Utrecht ondanks vrijwel constant balbezit niet in staat was om serieus gevaar te stichten. Niet verwonderlijk was het dus dat een dood spelmoment (alweer) uitkomst bood voor de bezoekers. Een fraai Frans onderonsje, met Nicolas Gavory als aangever vanaf de hoekschopvlag en de volledig vrijgelaten Jean-Christophe Bahebeck als afmaker met het hoofd. Diezelfde Bahebeck dompelde Breda in rouw door er vlak voor rust een bijzonder fraaie solo uit te gooien. Na licht contact met Menno Koch kwam de Fransman ten val en wees scheidsrechter Jochem Kamphuis naar de stip. Al had het ook niet vreemd geweest als videoscheidsrechter Dennis Higler diens beslissing ongedaan zou hebben gemaakt. Simon Gustafson schoot op z’n Gustafsons de wedstrijd in het slot.

Na rust werd het alleen maar tragischer, omdat FC Utrecht binnen het uur uiterst eenvoudig kon uitlopen naar 0-4. Eerst kopte Willem Janssen raak na weer een goede hoekschop van Gavory; later kon uitblinker Bahebeck eenvoudig binnentikken na een typische Gyrano Kerk-actie: op volle snelheid er langs en de bal voorgeven. Wat volgde was een vreemde mengelmoes van frustratie, overlopend in cynisme en uiteindelijk gelatenheid. Na de zoveelste afgang weten ze in Breda wat ze eigenlijk allang wisten: alleen een voetbalmirakel kan nog voorkomen dat NAC volgend jaar in de Keuken Kampioen Divisie speelt.

Erik Palmer Brown kan mogelijk nog troost putten uit het spandoek met de tekst ‘The only way is up’.
Volledig scherm
Erik Palmer Brown kan mogelijk nog troost putten uit het spandoek met de tekst ‘The only way is up’. © BSR Agency
NAC - FC Utrecht
Volledig scherm
NAC - FC Utrecht © AD Sportwereld