Volledig scherm
Hans Kraay sr. © Pro Shots

Hans Kraay senior (81) overleden

VoetbalicoonHans Kraay senior is vandaag op 81-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn kinderen overleden. Kraay, een spijkerharde verdediger, speelde zelf jarenlang voor DOS en Feyenoord. Hij kwam acht keer uit voor het Nederlands elftal.

Als trainer werkte de geboren Utrechter voor onder meer Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, Sparta Rotterdam en FC Den Haag. Hij was de eerste trainer die voor alledrie de traditionele topclubs heeft gewerkt; later deed alleen Ronald Koeman hem dit na. Kraay stopte als trainer van PSV na een conflict met Ruud Gullit en ging verder als technisch directeur, een functie die hij aan het einde van de jaren tachtig ook even bekleedde bij Feyenoord.

Volledig scherm
Hans Kraay sr. (rechts) als speler van Feyenoord in duel met Piet Giesen van PSV. © ANP

Na zijn actieve carrièrre in het voetbal ging Kraay sr. verder als analist op de radio en televisie. Hij was bij de NOS één van de eerste echte voetbalanalisten. Later werkte hij bij RTL waar hij samen met Johan Derksen sprak over het buitenlandse voetbal. Na onenigheden met Derksen en presentator Wilfred Genee stopte Kraay senior als analist. Sindsdien vertoonde hij zich nog zelden op tv.

Kraay junior

Volledig scherm
Hans Kraay senior met zoon junior. © ANP

Kraay senior was de vader van ex-voetballer en tv-persoonlijkheid Hans Kraay junior. Lya, vrouw van Kraay sr., overleed afgelopen zomer nadat zij jaren aan dementie had geleden en werd verzorgd door haar man. Volgens zoon Hans ging het aftakelen en sterven van vrouw Lya zijn vader zeer aan het hart. Kraay senior leidde de laatste jaren van zijn leven een teruggetrokken bestaan. Hij zal in besloten kring worden begraven.

,,Namens heel PSV wensen wij de familie van Hans Kraay sr. sterkte met dit grote verlies'', schreef algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV op Twitter. ,,Hij heeft een plaats in de geschiedenis van PSV.'' Voetbalbond KNVB kwam ook met een reactie. ,,De KNVB wenst alle nabestaanden en betrokkenen veel sterkte met het verwerken van het verlies.'' Ook Feyenoord heeft met droefenis kennisgenomen van het overlijden van dit nationale voetbalicoon.

Volledig scherm
Hans Kraay sr. (links) in zijn tijd als algemeen directeur bij Feyenoord. Naast hem trainer Rinus Israël. © ANP
Volledig scherm
Hans Kraay sr.