Volledig scherm
Sontje Hansen © FIFA via Getty Images

Hansen schiet Oranje O17 naar kwartfinales WK

WK in BraziliëHet Nederlands elftal Onder-17 lijkt op het WK in Brazilië de juiste vorm te pakken te hebben. Na het moeizaam bereiken van de laatste zestien, plaatste Oranje zich dinsdagnacht via een 3-1 zege op Nigeria voor de kwartfinales. Ajacied Sontje Hansen was met een hattrick de grote man bij Oranje. 

De ploeg van bondscoach Peter van der Veen begon sterk aan het duel in Estádio Olímpico in Goiânia. Ajacied Sontje Hansen bracht Oranje al na vier minuten op voorsprong met een knappe goal na een mooie voorbereidende actie van Jayden Braaf.

Nigeria, dat het WK voor spelers onder 17 jaar al vijf keer wist te winnen, maakte binnen tien minuten gelijk door een afstandsschot van Olusegun. Oranje toonde echter veerkracht en kwam vrijwel direct daarna opnieuw op voorsprong. Weer scoorde Hansen, dit keer na een vrije trap van Kenneth Taylor die verkeerd werd verwerkt door de Nigerianse defensie.

Volledig scherm
Doelman Calvin Raatsie © FIFA via Getty Images

Na rust liet Oranje zich niet van de wijs brengen door de fysiek sterke en opportunistisch spelende Nigerianen, die op jacht gingen naar de gelijkmaker. Tien minuten voor tijd kreeg Oranje een strafschop, nadat de VAR hands had geconstateerd. Hansen zette zich achter de bal en schoot feilloos zijn derde treffer van de avond binnen.

Oranje Onder-17 treft in de kwartfinales zondag (20.30 uur Nederlandse tijd) in Estádio Kléber Andrade in Cariacica de winnaar van het duel tussen Argentinië en Paraguay. Die wedstrijd wordt in de Nederlandse nacht van donderdag op vrijdag (0.00) gespeeld.

Moeizaam begin van WK

De Nederlandse talenten begonnen het toernooi als een van de kanshebbers op de wereldtitel, maar de kampioen van Europa verloor de eerste twee groepswedstrijden tegen Japan (0-3) en Senegal (1-3). Dankzij de winst zaterdag in de laatste wedstrijd op de Verenigde Staten (4-0) mochten de jongens van bondscoach Peter van der Veen toch hoop houden op een vervolg in het toernooi. Ze waren daarbij wel afhankelijk van uitslagen in de andere poules. Met wat hulp van Argentinië plaatste Oranje onder 17 zich alsnog voor de achtste finales.