Memphis was tegen Duitsland één van de uitblinkers van Oranje.
Volledig scherm
Memphis was tegen Duitsland één van de uitblinkers van Oranje. © BSR Agency

Hattrick in Tallinn brengt Memphis naast Van Persie

Oranje wil vanavond tegen Estland vooral de spectaculaire zege op Duitsland een passend vervolg geven. Weer aan de hand van Memphis Depay, die zijn vijftigste interland speelt en aardig op koers ligt wat betreft de ‘Van Persie-index’.

Robin van Persie lost Patrick Kluivert af als topscorer aller tijden van Oranje.
Volledig scherm
Robin van Persie lost Patrick Kluivert af als topscorer aller tijden van Oranje. © ANP

Door Daniël Dwarswaard
Robin van Persie is topscorer aller tijden van het Nederlands elftal met vijftig doelpunten. Hoeveel doelpunten hij had gemaakt na vijftig interlands? Negentien stuks. Memphis staat nu op zestien goals in het shirt van Oranje. Dus: áls Memphis het vanavond op zijn heupen heeft, ligt hij precies op koers in de ‘Van Persie-index’. Oftewel: bij een hattrick heeft Memphis na vijftig interlands ook exact negentien goals gemaakt. Geen gemakkelijke opdracht natuurlijk. Ga maar na: de laatste hattrick in het Nederlands elftal kwam op naam van, jawel, Robin van Persie. Dat was in 2013 tegen Hongarije, toen Van Persie Patrick Kluivert afloste als topscorer aller tijden van het Nederlands elftal. Dat vierde hij toen samen met Kluivert, die als assistent van bondscoach Louis van Gaal op de bank zat.

Om Robin van Persie uiteindelijk echt in te halen heeft Memphis vanzelfsprekend nog een enorm lange weg te gaan. Er waren meer internationals die harder van start gingen dan Van Persie. Klaas-Jan Huntelaar is daar het beste voorbeeld van. De spits van Ajax maakte in zijn eerste vijftig interlands namelijk al 31 goals. Huntelaar staat nu op 42 doelpunten voor het Nederlands elftal. In theorie kan dat aantal nog oplopen aangezien ‘The Hunter’ nog actief is. Zijn laatste interland dateert al wel van oktober 2015 tegen Tsjechië. Ook Kluivert (29 goals), Ruud van Nistelrooij (26), Dennis Bergkamp (25) en Marco van Basten (24) liepen aanvankelijk voor op het schema van Robin van Persie.