Volledig scherm
Johnny Jansen. © BSR Agency

Heerenveen kiest met Johnny Jansen voor echte clubman

SC Heerenveen heeft de technische staf voor komend seizoen nagenoeg compleet. De club maakt op korte termijn bekend dat Johnny Jansen aanblijft als hoofdtrainer.

Jansen heeft de afgelopen weken de clubleiding van Heerenveen overtuigd van zijn plannen. Al kreeg de 44-jarige Noordwoldiger eigenlijk in de periode daarvoor al de kans om zijn capaciteiten in de praktijk te laten zien. Jansen nam immers sinds half april de taken waar van de ontslagen Jan Olde Riekerink. Onder zijn leiding pakte Heerenveen vijf punten uit vijf duels. Veel zwaarder dan de resultaten woog echter Jansens visie, gestoeld op aanvallend voetbal, gekoppeld aan het brede draagvlak dat hij zowel intern als extern heeft.

Jeffrey Talan (47) moet één van de assistent-trainers van Jansen worden. Hij werkte de afgelopen drie jaar als hoofd opleidingen bij Heerenveen. Onbekend is overigens nog wie zijn taken als hoofd opleidingen overneemt. Volgens ingewijden zou Michel Jansen, die afgelopen seizoen assistent-trainer was, een kandidaat zijn. Hij werkte eerder in een vergelijkbare functie bij FC Twente. Verder wil Heerenveen op korte termijn nog een ervaren assistent-trainer toevoegen.

Meer dan ooit snakt Heerenveen naar herkenbaarheid, naar boegbeelden die het clubgevoel uitdragen. Met zowel Jansen als Talan heeft Heerenveen die mensen al in huis. De club heeft voor Jansen weinig geheimen. Hij begon er negentien jaar geleden zijn trainerscarrière bij de jeugdopleiding. Van Daley Sinkgraven en Hakim Ziyech tot Jeremiah St. Juste en Michel Vlap – met allen stond Jansen urenlang op de velden van Skoatterwâld, waar hij ze van kleine jochies zag groeien tot eerste elftalspelers. 

Jansen ontwikkelde zich op zijn beurt ook, met Foppe de Haan, Gertjan Verbeek, wijlen Henk Heising (herstel- en conditietrainer) en Dwight Lodeweges als leermeesters. Lodeweges haalde hem in 2014 bij het eerste elftal.

Communicatie, enthousiasme en samenwerking zijn al die jaren leidend geweest in de werkwijze van Jansen. Wat dat betreft gaf Jansen vorige week, een dag voor het laatste competitieduel met FC Utrecht, een aardige inkijk in zijn aanpak. ,,Kom zelf maar met een plan”, had Jansen tegen zijn spelers gezegd. ,,Ik heb een plan voor de wedstrijd tegen Utrecht. Jullie ook, toch?”