Volledig scherm
© ProShots
2
EINDE
3
  • Jordy Bruijn 79'
  • Jan-Arie van der Heijden 80'
  • Steven Berghuis 10' 41'
  • Bilal Basacikoglu 90'

Heerenveen ondanks knotsgekke nederlaag tegen Feyenoord naar play-offs

Heerenveen heeft zich ondanks een nederlaag tegen Feyenoord (2-3) geplaatst voor de play-offs voor Europees voetbal. In een knotsgekke slotfase boog Heerenveen een 0-2 achterstand om, maar het was Bilal Basaçikoglu die zijn oude ploeg alsnog een nederlaag toediende.

Nabeschouwing

Door Mikous Gouka

Heerenveen had door een beter doelsaldo dan concurrenten ADO Den Haag en PEC Zwolle eigenlijk aan een punt voldoende tegen Feyenoord om zich te verzekeren van de play-offs voor Europees voetbal. Dat leek er lange tijd niet in te zitten. 

Feyenoord was de sterkere ploeg in een wedstrijd die er niet meer toe deed. Behalve voor Steven Berghuis die nog een ultieme poging deed om topscorer van Nederland te worden. De rechterspits van Feyenoord moest minimaal twee goals maken om leider Alireza Jahanbakhsh nog te kunnen achterhalen. Maar voor het rustsignaal van arbiter Danny Makkelie was de international daar al in geslaagd. En daarnaast had hij pech met een schot op de paal en vrije trap die keeper Martin Hansen onschadelijk wist te maken.

Individuele prijs
Omdat op de andere velden ook Bjorn Johnsen (ADO) en Alireza Jahanbakhsh (AZ) met scherp schoten, was tijdens de rust wel duidelijk dat de individuele prijs er niet in zou zitten voor Berghuis.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
© anp

Feyenoord had geen kind aan Heerenveen, tot invaller Jordy Bruijn in de slotfase de voorsprong van Feyenoord halveerde: 1-2. Jan Arie van der Heijden schoot twee minuten later de bal langs zijn eigen keeper: 2-2. En het was aan doelman Justin Bijlow te danken dat het geen 2-3 werd. De doelman stopte een strafschop van Arber Zeneli. Uiteindelijk zorgde invaller Bilal Basacikoglu op de valreep nog voor 2-3. 

Veel maakte dat niet meer uit voor de ploeg van Jurgen Streppel. PEC Zwolle kreeg in Alkmaar namelijk met 6-0 op de broek. Ondanks de nederlaag gaat Heerenveen dus 'gewoon' naar de play-offs. Daarin wacht het duel met FC Utrecht.

Einde seizoen
Voor Feyenoord zit het seizoen er op. De internationals zetten er meteen een punt achter, de rest traint nog een week door in Rotterdam. 
De vraag is wat er tijdens de zomer zal gebeuren. Zet Robin van Persie, die gisteren halverwege de tweede helft inviel, een punt achter zijn loopbaan? Waar speelt Nicolai Jørgensen volgend seizoen? Dat Tonny Vilhena vertrekt lijkt wel zeker, maar waar gaat de international heen. En wat levert de linkspoot de Rotterdamse club nog op.

De laatste wedstrijd was uiteraard niet meer van belang. Het was er wel eentje waarin keeper Justin Bijlow wederom liet zien dat hij misschien wel toe is aan een echte kans in de Kuip. En eentje waarin Jan Wouters voor de allerlaatste keer op de bank zat bij Feyenoord. Voor de assistent-trainer is na de zomer geen plek meer in de Kuip. Denny Landzaat is de beoogde vervanger, maar AZ laat de voormalig international niet zonder slag of stoot vertrekken. Dat is in Alkmaar inmiddels zelfs een principekwestie geworden.

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft! Heerenveen heeft zich ondanks een nederlaag tegen Feyenoord (2-3) geplaatst voor de play-offs voor Europees voetbal. In een knotsgekke slotfase boog Heerenveen een 0-2 achterstand om, maar het was Bilal Basaçikoglu die zijn oude ploeg een nederlaag toediende.

Dit was het voor vandaag. Graag tot een volgende keer!

Doelpunt Bilal Basacikoglu! Het is de oud-speler van Heerenveen die zijn oude ploeg pijn doet. 2-3 Feyenoord!

Bijna nog Van Persie! De spits lepelt de bal over het doel van Hansen heen.

Kevin Diks wordt vervangen door Bart Nieuwkoop

En daar is Feyenoord weer met de kans. De bal wordt ternauwernood van de lijn gehaald. Wat een knotsgek laatste kwartier!

Arber Zeneli mist strafschop! Bijlow pakt de penalty! Het blijft bij 2-2.

Gele kaart Ridgeciano Haps

Wat gebeurt er allemaal? Berghuis krijgt meteen een goede kans op de 2-3, waarna in de counter Zeneli wordt neergelegd door Haps. Penalty voor Heerenveen! Komt daar de 3-2 aan?

Eigen doelpunt Jan-Arie van der Heijden! En daar is meteen ook de 2-2. Dumfries geeft een strakke voorzet, die door de Feyenoord-verdediger in eigen doel wordt gewerkt.

Doelpunt Jordy Bruijn! Het is 1-2. Heerenveen doet iets terug.

PEC Zwolle is inmiddels op een 4-0 achterstand gekomen in Alkmaar. Heerenveen mag zich dus gaan opmaken voor de play-offs om Europees voetbal te halen.

Heel Heerenveen schreeuwt om een penalty. Reza wordt vastgehouden, maar schiet toch op doel. De bal gaat in het zijnet en de Iraniër vraagt om een strafschop. Die krijgt hij niet van Makkelie.

Het Abe Lenstra Stadion denkt even aan een doelpunt, maar het is het zijnet. De poging was van Bruijn.

Dylan Vente wordt vervangen door Robin van Persie

Jean-Paul Boëtius wordt vervangen door Bilal Basacikoglu

Goed bericht uit Alkmaar voor Heerenveen. AZ heeft de 3-0 gemaakt tegen PEC Zwolle.

Wat scheelt het! Zeneli met de beste kans voor Heerenveen in de wedstrijd. Hij schiet maar nipt naast.

Feyenoord heeft de beste kansen op het maken van een volgende goal. Botteghin schiet over na een corner.

Slecht nieuws voor Berghuis. Alireza Jahanbakhsh heeft zijn twintigste van het seizoen gemaakt. De Feyenoorder staat nu met achttien goals nog twee achter.

Dat is automatisch weer goed nieuws voor Heerenveen. AZ leidt namelijk door de goals van Iraniër met 2-0 tegen PEC Zwolle en Heerenveen lijkt zich dus ondanks de achterstand gewoon te plaatsen voor de play-offs.

Het eerste schot richting doel in de tweede helft is een afzwaaier van Kobayashi. Heerenveen maakt nog weinig haast om de aansluitingstreffer te maken.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Welkom in het liveblog van de wedstrijd Heerenveen - Feyenoord. Heerenveen moet nog alle zeilen bijzetten om de play-offs voor Europees voetbal te halen. De Friezen staan zevende, maar ADO Den Haag loert nog op een kansje. Er wordt om 14.30 uur afgetrapt in Heerenveen.

Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
2
2
Rode kaarten
0
0
Balbezit
47%
53%
Strafschoppen
1
0
Hoekschoppen
2
4
Vrije trappen
12
17
Overtredingen
15
12
Buitenspel
2
1
Schoten op paal / lat
1
1
Schoten op doel
3
7
Gered door de doelman
3
2
Schoten naast
7
3
Terug naar boven

Opstelling

4-2-1-3
4-2-1-3
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven