Volledig scherm
Jean-Paul de Jong © Foto Ruud Voest

'Heet avondje' moet FC Utrecht Europa in helpen

FC Utrecht werkt met een nagenoeg fitte groep toe naar wat morgen de absolute climax van het voetbalseizoen moet worden: de play-offsfinale tegen Vitesse. Volgens trainer Jean-Paul de Jong is het tijd om geschiedenis te schrijven.

Door Tim Reedijk

Dinsdag ontbraken Mateusz Klich en Zakaria Labyad nog in de basiself van FC Utrecht, alhoewel laatstgenoemde nog wel een beslissende invalbeurt had met een doelpunt en een assist. Klich trainde vandaag weer volledig mee, maar wordt dus mogelijk nog wel buiten de basis gehouden morgen tegen Vitesse.

Verder is FC Utrecht fit, al moet de club wel twee spelers missen. Rico Strieder en Sean Klaiber zijn na hun gele kaart van dinsdag geschorst. Dat betekent dat Anouar Kali terugkeert in de basis. Mogelijk speelt Klich weer op zijn inmiddels vertrouwde rechtshalfpositie, met Giovanni Troupée achter hem als rechtsback.

Dat FC Utrecht dinsdag verloor in Arnhem (3-2), biedt in elk geval duidelijkheid voor de clash van morgen. ,,We weten in elk geval met welke boodschap we het veld in gaan. Winnen. In die zin is het scenario te vergelijken met dat van de return tegen sc Heerenveen”, aldus De Jong. Tegen Heerenveen liep het goed af: thuis werd er met 2-1 gewonnen na een 4-3 nederlaag in het Abe Lenstra Stadion.

Volgens De Jong speelt het publiek daarin een grote rol. ,,Ik vond onze supporters in het Gelredome al de bovenliggende partij. Dat zal morgen niet anders zijn. We willen er een heet avondje van maken wat moet leiden tot de bekroning van een heel goed seizoen. Als trainer of speler kijk je altijd terug op de momenten die je morgen gaat ervaren. De momenten waarop je geschiedenis kunt schrijven. Het is belangrijk om morgen de juiste balans te vinden tussen sterk en slim zijn, om met elkaar te pieken en ervoor te zorgen dat wij dat Europese ticket behalen.”