Volledig scherm
© BSR Agency

‘Helft van de groep heeft al een reis geboekt’

FC Utrecht houdt de ontwikkelingen rondom een eventuele verplaatsing van speelronde 33 naar woensdag 15 mei nauwlettend in de gaten. De club is een van de kanshebbers om de play-offs te halen en wellicht te winnen en voorziet een mogelijk extreem korte zomerstop.

Quote

Ik heb nog niks geboekt. Dat maakt het wel makkelijk, toch?

Dick Advocaat

Door Tim Reedijk

Trainer Dick Advocaat vindt het ‘op zich een goede zaak dat aan het Nederlands voetbal wordt gedacht’. ,,Maar misschien is het handig als Ajax wat geld geeft aan clubs. Ze verdienen zo veel. Misschien krijgen ze clubs dan wel mee.”

Daarmee wijst de trainer natuurlijk op de commotie die is ontstaan rondom de waarschijnlijke verschuiving van speelronde 33 naar 15 mei, over de 34ste speelronde heen dus. Vandaag volgt waarschijnlijk meer duidelijkheid over hoe daar vanuit lokale driehoeken tegenaan gekeken wordt. Maar zulke drastische verschuivingen stuiten Advocaat tegen de borst. ,,Ik weet niet hoe veel mensen en clubs al hun plannen gemaakt hebben? Ik weet niet hoe ze dat moeten oplossen. Ik weet dat hier de helft van de groep de reis al geboekt heeft. En dan heb je het over één club. Dat zal je dus bij andere clubs ook wel hebben.”

Het is niet uit te sluiten dat de play-offs enkele dagen na 25 mei zullen eindigen, de dag waarop normaal gesproken de laatste wedstrijd van het seizoenstoetje wordt afgewerkt. Voor de ploeg die de play-offs wint, wacht dan een korte zomerstop. Advocaat: ,,Ze hebben al weinig vrij, hè? Stel, je eindigt de 29ste en je wint de play-offs. Dan moeten ze op 23 juni alweer beginnen. Dat is echt kort, hoor. Ik vind het allemaal een beetje krom.”

Janssen

Morgen speelt zijn FC Utrecht op de Oude Meerdijk tegen FC Emmen, waar weer een stap naar de play-offs gezet moet worden. Voor FC Emmen staat er evenzogoed veel op het spel in de strijd om (play-offs om) degradatie. Advocaat mist zijn aanvoerder Willem Janssen, die een knieblessure opliep tegen Vitesse. De medische staf hoopt de 32-jarige verdediger klaar te stomen voor de midweekse ronde volgende week tegen Fortuna Sittard. Verder mist FC Utrecht nog Simon Makienok en Emil Bergström. Laatstgenoemde gaat volgende week weer delen van de training meedoen na zijn enkelblessure. Joris van Overeem, Riechedly Bazoer en Michiel Kramer keren weer terug van ziekte. Van Overeem werd vorige week vervangen door Rico Strieder, maar de Duitser op zijn beurt is vandaag ziek. Advocaat verwacht hem er morgen wel bij te hebben.

Om vervolgens zijn wekelijkse perspraatje met een knipoog richting de ontwikkelingen rondom het speelschema af te sluiten. ,,Ik heb nog niks geboekt. Dat maakt het wel makkelijk, toch? Ik heb nog wat respijt.”