Henk ten Cate.
Volledig scherm
Henk ten Cate. © epa

Henk ten Cate trainer van Sparta

UpdateHenk ten Cate wordt de nieuwe trainer van Sparta. Dat heeft de club uit de Jupiler League donderdag bevestigd. Ten Cate volgt Michel Vonk op, die eerder in de week op non-actief werd gesteld. Ten Cate werkte eerder bij Sparta van 1995 tot 1997. Hij gaat tot het einde van het seizoen zonder loon aan de slag.

Ten Cate moet Sparta in het jaar van het 125-jarig bestaan weer sportief op de rit krijgen. De Rotterdamse club verspeelde maandag, nota bene op de dag dat het 125-jarig jubileum groots werd gevierd, de koppositie in de Jupiler League door een nederlaaag van 1-0 tegen FC Emmen.

Een dag later viel het doek voor Vonk en zijn assistent Pascal Jansen. Het duo werd geslachtofferd na de tegenvallende resultaten in de voorbije maanden. Uit de laatste zes duels peurde Sparta slechts vier punten.

Ten Cate heeft een imposante carrière als trainer. Hij werkte als hoofdtrainer bij onder meer Vitesse, KFC Uerdingen 05, NAC Breda, Ajax, Chelsea (assistent), Panathinaikos en Barcelona (assistent).

Henk ten Cate.
Volledig scherm
Henk ten Cate. © afp

Bij Ajax was Ten Cate (58) in 2007 voor het laatst actief in Nederland. Daarna vertrok hij, als assistent-coach, naar Chelsea. Voor zijn periode in Amsterdam was Ten Cate de rechterhand van Frank Rijkaard bij Barcelona. Het duo leidde de club naar twee Spaanse titels én de zege in de Champions League.

In Nederland was Ten Cate ook coach van Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, Vitesse en NAC Breda. Verder leidde hij clubs in Duitsland, Hongarije, Griekenland, Dubai, Qatar en China.

In zijn eerste periode bij Sparta was Ten Cate zeer succesvol. In 1996 werd hij zesde met de club in de eredivisie, bovendien drong hij door tot de finale van de strijd om de nationale beker. Zelf voetbalde Ten Cate bij onder andere Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, Vitesse en Telstar.