Volledig scherm

Heracles voor het eerst in 109 jaar naar finale

Heracles Almelo heeft voor het eerst in de 109-jarige clubhistorie de finale van de KNVB-beker bereikt. De Tukkers wonnen vanavond in Alkmaar na verlenging van AZ: 4-2. Heracles speelt op 8 april in Rotterdam de eindstrijd tegen PSV. AZ kan zich gaan concentreren op het verdedigen van de koppositie in de eredivisie en de kwartfinale in de Europa League.

Volledig scherm
Quansah kopt de 2-2 binnen.
Volledig scherm
Quansah kopt de 2-2 binnen.

AZ en Heracles maakten er een echte bekerwedstrijd van. Het spel golfde op en neer en aan beide kanten waren veel kansen te noteren. AZ was in de eerste helft de betere ploeg en had het duel toen al kunnen beslissen. Heracles bleef echter op de been en kwam na rust sterk terug. Dat werd in de verlenging beloond.

Heracles kwam al in de 7e minuut op voorsprong. Willie Overtoom speelde Dirk Marcellis simpel uit en Everton kopte raak. AZ werd wakker geschud en was daarna oppermachtig. Heracles werd bij vlagen overdonderd door de thuisclub. Het leverde AZ twee prachtige doelpunten op binnen 2 minuten.

Eerst toonde Maher in de 21e minuut zijn klasse. De jonge middenvelder had een fabelachtig stiftje in huis op een voorzet van Simon Poulsen. Een minuut later was het al 2-1. Gudmundsson tikte de bal over Mark Looms heen en haalde met zijn mindere rechterbeen verwoestend uit. AZ verzuimde vervolgens de voorsprong verder uit te bouwen en hield Heracles daardoor in de wedstrijd.

De bezoekers profiteerden daar in de 67e minuut van door een rake kopbal van Kwame Quansah. Op dat moment had Heracles weer de overhand en Lerin Duarte miste zelfs een ideale kans om de wedstrijd in de reguliere speeltijd af te maken.

In de verlenging maakten beide ploegen aanspraak op de overwinning. Charlison Benschop raakte namens AZ de paal en zag Heracles aan de andere kant wel scoren. Invallers Thomas Bruns en Ninos Gouriye zorgden voor de beslissing: 4-2.

Gudmundsson scoort de 2-1.
Volledig scherm
Gudmundsson scoort de 2-1.
De 1-1 van Maher (r).
Volledig scherm
De 1-1 van Maher (r).
Everton juicht nadat hij Heracles op 0-1 heeft gekopt.
Volledig scherm
Everton juicht nadat hij Heracles op 0-1 heeft gekopt.
Volledig scherm
Volledig scherm
© pro shots
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm

Van minuut tot minuut:

23.18: 'Wij gaan Europa in!', zingen de fans van Heracles. Zo ver is het nog niet. Dan moet de ploeg in de finale van PSV winnen, of moet de Eindhovense club zich plaatsen voor de (voorronde van de) Champions League.

23.16: De spelers van Heracles laten zich uitgebreid toejuichen door de vele meegereisde supporters. Ook trainer Peter Bosz en voorzitter Jan Smit vieren het feestje mee.

23.14: Tranen bij Heracles-aanvoerder Van der Linden. De verdediger stopt na dit seizoen, maar speelt wél in de bekerfinale.

***

23.12: Afgelopen! Heracles plaatst zich na verlenging voor de finale. AZ ligt er uit na een echte bekerthriller.

23.11: Goal! 2-4 Heracles! Gouriye scoort in de 119de minuut. Bruns liep slim weg bij een ingooi en bediende de andere invaller.

23.10: Looms neemt alle tijd voor een ingooi. Tijd tikt weg in 't voordeel van Heracles.

23.08: Hoekschop AZ. Nog 4 minuten. Maher krijgt de bal niet eens voor. Telgenkamp krijgt geel wegens tijdrekken.

23.07: Wanhoopspoging Marcellis gaat ruim over en naast.

23.06: Steekpassje van Vejinovic is net te hard voor Everton.

23.03: Heracles bestaat al 109 jaar, maar speelde nog nooit in de bekerfinale.

23.02: Goal! 2-3 Heracles! De invallers doen het voor de ploeg uit Almelo. Vejinovic stuurt Bruns weg. Die schuift de bal diagonaal voorbij Esteban. Nog 10 minuten.

23.01: De tweede helft van de verlenging begint erg rommelig. Nog geen kansen.

22.57: De tweede helft van deze bekerthriller is begonnen.

22.56: Laatste wissel van de wedstrijd. Bruns vervangt Heracles-spits Armenteros.

***

22.55: Het is rust in de verlenging. Wisselen van speelhelft.

22.54: Invaller Gouryie ontsnapt aan de buitenspelval en kan alleen op Esteban af. Afleggen op Everton is ook een optie, maar de jongeling knalt wild over. Wat een misser!

22.50: AZ krijgt een vrije trap op 20 meter, bijna recht voor het doel. Elm is al gewisseld en dus probeert Benschop het. Bal wordt van richting veranderd en gaat net naast.

22.47: Unieke kans voor Benschop na prachtige pass Viergever. De invaller schiet op de binnenkant van de paal en ziet de bal voor het doel langs rollen. Schiet Benschop een centimeter meer naar rechts, dan is het een goal.

22.46: Poulsen haalt na 96 minuten voor de zoveelste keer de achterlijn. De voorzet van de onvermoeibare Deen bereikt Benschop net niet.

22.44: Viergever loopt te trekkebenen, maar AZ kan niet meer wisselen.

22.42: Breukers maait finaal over de bal heen, wat Falkenburg een plotselinge kans biedt. Telgenkamp krijgt nog een handje achter de schuiver van de invaller.

22.40: De verlenging is begonnen.

***

22.36: De 90 plus 3 minuten zijn voorbij, we krijgen een verlenging van 2x 15 minuten.

22.34: Wissel Heracles: Douglas eruit voor Gouriye.

22.33: Van der Linden (Heracles) glijdt de bal maar net lnags zijn eigen doel. Er komen 3 minuten blessuretijd.

22.32: Laatste wissel AZ: Falkenburg voor Holman.

22.31: Weer een enorme kans voor Heracles! Duarte kan inschieten nadat Douglas de achterlijn haalde, maar Esteban redt opnieuw.

22.29: Breukers gaat voor het doelpunt van het jaar, maar de volley van de rechtsback gaat hoog over het doel van AZ.

22.27: Nog 5 minuten. Benschop slaagt er niet in een voorzet van Marcellis binnen te koppen.

22.25: Duarte probeert het met een hakje van achter het standbeen, maar Esteban laat zich niet verrassen. Bij de gevaarlijke tegenstoot van AZ is de voorzet van Holman net niet op maat.

22.23: Klavan pakt direct geel en is geschorst voor een eventuele finale.

22.22: Twee wissels: Klavan komt voor Elm bij AZ. Heracles brengt Vejinovic voor Overtoom.

22.21: Poulsen zet laag voor op Holman, die kan intikken. Maar Telgenkamp staat opnieuw op de juiste plaats. Kansen over en weer nu.

22.19: Een voorzet van Breukers bereikt Armenteros. De spits van Heracles heeft plots veel vrijheid, maar schiet voorlangs.

22.18: Na de treffer van Quansah is Heracles beter in de wedstrijd gekomen. De laatste tien minuten waren de Tukkers de baas op het veld.

22.16: Nog iets meer dan een kwartier te spelen. Wie voorkomt de verlenging? AZ heeft dit seizoen door de Europese verplichtingen veel meer wedstrijden in de benen dan Heracles. Wordt dat een voordeel voor de gasten?

22.13: Stuiterend afstandsschot van Benschop wordt losgelaten door Telgenkamp. De goalie van Heracles kan de bal weer pakken voordat Viergever kan binnen tikken.

22.12: Heracles breekt uit met vijf aanvallers tegen vier verdedigers. Everton is zo onverstandig om voor zijn eigen kans te gaan.

22.09: Goal! 2-2 Heracles! Bij een hoekschop verslaat de kleine Kwame Quansah zijn tegenstander Moisander in de lucht en kopt van dichtbij de gelijkmaker binnen.

22.07: Van der Linden grijpt resoluut in als Martens met een hakje Gudmundsson wegstuurt. AZ-publiek roept ten onrechte om een penalty.

22.05: De rechtsback van Heracles kan verder spelen. AZ is de betere ploeg na rust, maar Heracles meldt zich ook regelmatig op de helft van de tegenstander en loert op zijn kansjes.

22.03: Breukers krijgt de bal vol in het gezicht bij een schot van Holman. Het spel wordt direct stilgelegd.

21.56: Martens zet Holman alleen voor de keeper. De linksbuiten stift de bal over Telgenkamp, maar naast het doel. Weer mist AZ een kans op 3-1.

21.54: Armenteros probeert het met een lob, maar Esteban kan de bal vangen.

21.51: Bizarre carambole in de zestien van Heracles. Een schot van Gudmundsson wordt door een verdediger van richting veranderd, gaat hoog de lucht in en ploft tegen de paal. Benschop is in komen lopen en werkt de bal met zijn arm op een halve meter van het doel naast.

21.49: Eerste geel van de avond is voor Armenteros, doe doorglijdt op Viergever.

21.47: Eén nieuw gezicht bij het begin van de tweede helft: Benschop vervangt Altidore.

***

21.34: Beide ploegen doen weinig voor elkaar onder vanavond. Een kleine opleving van AZ na twintig minuten spelen leidde tot twee treffers en een 2-1 voorsprong bij rust.

***

21.31: Vrije trap op een ideale positie voor een rechtspoot, maar Heraclied Overtoom schiet ruim over. Het is de laatste actie van de eerste helft, want scheidsrechter Liesveld fluit voor rust.

21.27: Holman krijgt opnieuw een goede kans, maar scoort ook nu niet.

21.23: Benschop (AZ) loopt nu al warm. Altidore speelt ongelukkig tot nu toe.

21.18: Martens gaat neer in de zestien na een tik van Overtoom. Arbiter Liesveld geeft geen penalty, tot woede van de Belg.

21.17: Holman rent drie verdedigers voorbij, combineert met Altidore en staat plots vrij voor Telgenkamp. De onervaren doelman stopt de zwakke inzet van de Australiër.

21.16: Na de twee mokerslagen van AZ zoekt Heracles al enige minuten de aanval, maar tot echte kansen leidt het niet.

21.09: Bijna is het 3-1, maar Altidore schiet over na een hakje van Elm.

21.08: Goal! 2-1 AZ! Martens moet vanaf rechts met zijn zwakke rechter voorzetten en bereikt Gudmundsson. Die wipt de bal over een verdediger heen en knalt hem diagonaal binnen.

21.06: Goal! 1-1 AZ! Poulsen legt de bal met veel gevoel achter de defensie van Heracles. Maher kan de punt van zijn voet tegen de bal zetten en scoort via binnenkant paal.

21.05: Een vrije trap van Duarte wordt maar net gemist door Armenteros en Everton. Zag er gevaarlijk uit.

21.02: Altidore wordt vrij gecombineerd door Maher en Holman. Maar de spits van AZ krijgt de bal niet onder controle en ziet zo een grote kans vervliegen.

21.00: Lastig schot voor Telgenkamp van Martens. Hij kan de bal niet klemmen en moet een corner toestaan. Het eerste kwartier is voorbij en alles verloopt tot nu toe perfect voor Heracles.

20.55: AZ zoekt meteen de aanval. Een kopballetje van Maher vormt geen probleem voor Telgenkamp.

20.52: Goal! 0-1 Heracles! Overtoom speelt Marcellis uit een levert een panklare voorzet af op het hoofd van Everton, die van dichtbij Esteban kansloos laat.

20.51: Afstandsschot van Duarte wordt van richting veranderd en gaat naast. Binnen zes minuten twee kansen voor beide teams, de wedstrijd is spectaculair van start gegaan.

20.49: Altidore wordt vrijgespeeld door Holman en heeft alle tijd om te schieten, maar de Amerikaan maait half over de bal heen. Even later vangt Heracles-doelman Telgenkamp een kopbal van Martens.

20.46: AZ heeft afgetrapt. Al na 30 seconden krijgt Everton een grote kans, maar Esteban keert zijn schuiver.

20.44: Terwijl de spelers het veld op komen, steken de fans van AZ behoorlijk wat vuurwerk af.

20.26: Heracles is met zestien supportersbussen naar Alkmaar gekomen. Daarnaast kwamen er ook nog fans per trein. De ploeg uit Almelo stond nog nooit in de bekerfinale.

20.08: Onderweg naar Alkmaar is een onbekend aantal fans van Heracles opgepakt door de politie. De mannen zouden ondermeer met terrasstoelen gegooid hebben in het centrum van Amersfoort, meldt TC/Tubantia.

20.00: Feyenoord en SC Heerenveen zullen vanavond hopen dat AZ wint. Als Heracles zich niet voor de finale plaatst, dan gaat de nummer 5 van de Eredivisie Europa in.

19.48: De 24-jarige Dennis Telgenkamp vervangt de geschorste Remko Pasveer, die afgelopen vrijdag rood kreeg tegen Vitesse (2-0 verlies). De tien veldspelers zijn dezelfde als zes dagen geleden.

19.47: De elf van Heracles dan: Telgenkamp; Breukers, Rienstra, Van der Linden, Looms; Quansah, Overtoom, Duarte; Douglas, Armenteros, Everton. 

19.45: Johann Berg Gudmundsson vervangt de geblesseerde Beerens. Maarten Martens is weer terug in de basis en speelt in plaats van Erik Falkenburg. Ten opzichte van AZ's laatste wedstrijd tegen NAC is ook Niklas Moisander terug van een schorsing. Dat kost Etienne Reijnen zijn plek.

19.42: De opstelling van AZ: Esteban; Marcellis, Moisander, Viergever, Poulsen; Maher, Elm, Martens; Gudmundsson, Altidore, Holman.

19.40: Door de schorsing van Gertjan Verbeek zal zijn assistent Martin Haar vanavond op de bank zitten als coach bij AZ.