Heracles: waken voor stroeve competitiestart

De eredivisie is eindelijk weer begonnen. Wij blikken dagelijks vooruit en nemen de zomerse ontwikkelingen door met onze clubwatchers. Aflevering 17: Fardau Wagenaar over Heracles Almelo.

Bij Heracles zijn ze er vrij goed in: op tijd aan de slag gaan met de selectie en niet alles tot het laatst bewaren. Dus werden de plekken van de vertrokken basisspelers Mike te Wierik, Thomas Bruns, Justin Hoogma en Robin Gosens al snel opgevuld. Paul Gladon werd zelfs al gehaald om het aanstaande vertrek van Samuel Armenteros op te vangen. Al houdt die laatste iedereen in spanning, al vier jaar op een rij werd hij pas twee dagen voor de transferdeadline sloot getransfereerd. Gaat dat nu ook zo of blijft hij nog een seizoen in Almelo hangen? Nog twee weken te gaan.

Quote

De hiërarchie in de groep moet na het vertrek van ook Mark-Jan Fledderus opnieuw worden bepaald

Jamiro Monteiro kwam voor op het middenveld, Dries Wuijtens, Dario van den Buijs, Bart van Hintum en Jeff Hardeveld voor de verdediging. Of de vervangers goed genoeg zijn en het elftal van trainer John Stegeman op korte termijn in elkaar valt, is een vraag die ze alleen zelf kunnen beantwoorden. Het zijn niet de minste spelers die vertrokken zijn. Bruns en Te Wierik waren er al jaren en speelden op het veld en ernaast een belangrijke rol. Ze zijn praktisch opgegroeid met Stegeman, die precies wist wat hij aan de twee Tukkers had. Ze grepen in waar nodig. De hiërarchie in de groep moet na het vertrek van ook Mark-Jan Fledderus opnieuw worden bepaald. De belangrijkste rol is hier weggelegd voor doelman Bram Castro en de nieuwe aanvoerder Joey Pelupessy.

Volledig scherm
© Pro Shots

Werklust

De trainer die briesend langs het veld staat, is geen nieuwigheid bij Heracles. Ook deze voorbereiding was Stegeman niet de meest tevreden coach van de eredivisie. Wat hij zag, stemde hem niet vaak tevreden. Hij wil werklust zien bij iedereen, maar te vaak constateerde hij dat niet alle spelers uit hetzelfde hout zijn gesneden als hij. Daar blijft de trainer op hameren, want wat is Heracles zonder werklust? ,,We moeten het hebben van keihard werken, anders zijn we een matige ploeg.’’ Dat herhaalde Stegeman sinds zijn aanstelling op 31 augustus 2014 geregeld.

,,Ik hoef geen kampioen van de voorbereiding te worden’’, zei de trainer halverwege juli. Dat is hij ook bij lange na niet geworden. Vorig seizoen beleefde zijn ploeg een stroeve competitiestart, de groep wilde maar niet in elkaar vallen. Dat lukte uiteindelijk na de winterstop alsnog, daarna ging het lopen. Dat is, samen met de werkethiek, ook dit voetbaljaar de grootste uitdaging voor Heracles. 

Volledig scherm
Heracles-trainer John Stegeman. © Emiel Muijderman