Volledig scherm
© Pro Shots

Herhaling EK-finale: Leeuwinnen treffen Denemarken in play-offs voor WK

De Oranje Leeuwinnen nemen het in de eerste play-offwedstrijden op tegen Denemarken. Het Nederlands elftal moet de duels in oktober winnen, om vervolgens in de finaleronde een plek veilig te stellen voor het WK voetbal van volgend jaar in Frankrijk.

Door Daniël Dwarswaard

Als Nederland het tweeluik met Denemarken wint, dan staat het in de laatste ronde van de play-offs tegenover België of Zwitserland. Een lange route dus nog naar het WK. Directe plaatsing voor het eindtoernooi werd afgelopen dinsdag weggeven door in Oslo met 2-1 te verliezen van concurrent Noorwegen dat wel al de tickets naar Frankrijk kan boeken.

Met Denemarken treft Oranje de tegenstander uit de EK-finale van vorig jaar. Nederland won in Enschede met 4-2 en werd zo voor het eerst europees kampioen en veroverde de harten van het Nederlands publiek. In de groepsfase van dat toernooi speelde Nederland ook al tegen de Deense vrouwen. Ook die wedstrijd werd op Het Kasteel in Rotterdam gewonnen, met 1-0.

Nederland had een geplaatste status bij de loting, maar treft toch direct de sterkst mogelijke tegenstander. Niet Denemarken, maar Zwitserland was namelijk het andere geplaatste land. Op de laatste UEFA-ranking staat Zwitserland namelijk hoger dan Denemarken.

Die verhoudingen zijn een klein beetje vertekend omdat de Deense vrouwen een kwalificatiewedstrijd tegen Zweden reglementair met 3-0 verloren. De speelsters weigerden door een conflict met de voetbalbond over vergoedingen namelijk die bewuste interland te spelen. Daardoor werd directe plaatsing voor het WK een lastige zaak. Wel moet gezegd worden dat de Deense vrouwen afgelopen week opnieuw van Zweden verloren en daardoor definitief veroordeeld zijn tot deze play-offs.

Bij Denemarken is Pernille Harder de grote blikvanger. De speelster van het Duitse VfL Wolfsburg is de Lieke Martens van Denemarken en werd vorige week bekroond tot beste voetbalster ter wereld. Een titel die Martens tot de laatste verkiezing een jaar lang mocht dragen.