Herkansing voor familie Bijlow in Albufeira

ColumnAD Sportwereld volgt ook tijdens de winterstop de top-3 op de voet. Dagelijks is een column te lezen over het trainingskamp in het buitenland. Vandaag de column van Feyenoord-verslaggever Mikos Gouka uit het Portugese Albufeira. Morgen is PSV-clubwatcher Maarten Wijffels weer aan de beurt.

Quote

Vader Willem Bijlow oogt nuchter en kent de voetballe­rij door en door. Hij weet dat de mensen die nu hard op de schouders van zijn zoon slaan, de criticas­ters van morgen zullen zijn.

Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
Keeperstrainer Patrick Lodewijks. © Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots

Langs het trainingsveld van Alfamar Beach & Sport Resort in Olhos de Agua lacht Willem Bijlow hardop. Een paar meter verder ligt zijn zoon Justin uitgeteld op de grond. Keeperstrainer Patrick Lodewijks kijkt naar de bal, die via één van de poppen die normaal gesproken als muurtje dienen bij afwerkoefeningen, in het doel is beland.

,,Wat een heerlijke goal'', roept Lodewijks cynisch. Bijlow baalt. De 17-jarige keeper is in Portugal om aan te tonen dat hij terecht wordt gezien als één van de grootste keeperstalenten van Nederland. Zijn vader reisde zijn zoon achterna. Zijn andere zoon Joël staat pal naast hem. De voormalig spits leek ook ooit op weg naar een fraaie loopbaan als profvoetballer. Als ploeggenoot van onder andere Miquel Nelom, Georginio Wijnaldum en Kelvin Leerdam scoorde hij aan de lopende band als jeugdspeler van Feyenoord. Gertjan Verbeek liet hem zelfs al meetrainen met de hoofdmacht.

Maar na drie zware kruisbandblessures op een rij was het plotseling voorbij. De jongste Bijlow weet dus dat niets vanzelfsprekend is in de voetballerij.

Dat de doelman zeer getalenteerd is, zal iedereen beamen. Na afloop, op weg naar de spelersbus, krijgt hij van meegereisde fans schouderklopjes en goedkeurende blikken. Een Rotterdammer, want zo mag je een inwoner van Berkel en Rodenrijs gemakshalve wel even noemen, en ook nog eens eentje die zelf een seizoenkaart heeft in Vak V. Die heeft bij het Legioen een streepje voor, toch?

Al blijkt de praktijk vaak anders. Denk aan Luigi Bruins, geboren en getogen Rotterdammer, die de handen in de Kuip zelden op elkaar kreeg. Of Jean-Paul Boëtius die tijdens zijn laatste maanden in De Kuip weleens verdrietig werd van het gemor vanaf de tribunes als er een actie mislukte. 

Breekt Bijlow met die bijna-traditie? Een Rotterdammer die het wel helemaal gaat maken? Hij zal snel de echte voetbalwereld leren kennen. Een praktijkvoorbeeldje? Dat zijn kritische vader hem achterna is gereisd naar Portugal, vindt iedereen prachtig. Maar ook dat verandert snel. In 2012 mocht een ander kind van Varkenoord, Tonny Vilhena, als tweedejaars B-junior mee op trainingkamp naar Marbella. Vader Toy reisde zijn zoon meteen achterna. Bijna vertederend, vonden veel mensen toen.

Maar toen Vilhena senior vorig jaar exact hetzelfde deed bij het trainingskamp in Dubai, was het oordeel plots heel anders. Wat een onzin, wat deed hij daar? Zijn gepasseerde zoon soms naar een andere club brengen? Onrust stoken?

Vader Willem Bijlow oogt nuchter en kent de voetballerij door en door. Hij weet dat de mensen die nu hard op de schouders van zijn zoon slaan, de criticasters van morgen zullen zijn. Als zijn zoon een keer een bal uit zijn handen heeft laten vallen. 

En die kennis is wel zo makkelijk als het onverhoopt straks toch een tijdje tegen zit bij de jeugdinternational.

Lees ook de vorige columns:
Mikos Gouka over Feyenoord in Portugal
PSV-verslaggever Maarten Wijffels op Malta
Daniël Dwarswaard over Ajax in Turkije