Beerensteyn (l) en Miedema
Volledig scherm
Beerensteyn (l) en Miedema © ProShots

Het luxeprobleem bij de Leeuwinnen: Miedema versus Beerensteyn

Het Nederlands vrouwenelftal kent in aanloop naar de cruciale wedstrijd tegen Zwitserland een heuse spitsenstrijd. Kiest bondscoach Sarina Wiegman vrijdag voor Vivianne Miedema of Lineth Beerensteyn?

Vivianne Miedema en Lineth Beerensteyn.
Volledig scherm
Vivianne Miedema en Lineth Beerensteyn. © Remko Kool

Lineth Beerensteyn, 22 jaar, Bayern München, 31 interlands, 9 doelpunten
Vivianne Miedema, 22 jaar, Arsenal, 66 interlands, 51 doelpunten

Ze zijn beiden 22 jaar oud en dat is wel zo’n beetje de enige overeenkomst tussen de twee spitsen van wie Sarina Wiegman vrijdag er waarschijnlijk één zal moeten kiezen. En goed ja, ze zijn ook beiden aanvalsters. Miedema voetbalde voor Bayern München, Beerensteyn doet dat nu. Ze werden Europees kampioen in 2014 als speelsters van Onder 19, al was de rol van Beerensteyn een stuk kleiner. Miedema werd de ster van het evenement.

De Haagse Beerensteyn is een nog wat onbeschreven blad in het Nederlandse vrouwenvoetbal, hoewel ze dus wel al voor Bayern speelt dus, een club van naam en faam. Het grote publiek leerde haar pas echt kunnen sinds de vorige play-offronde toen ze tegen Denemarken in totaal drie doelpunten maakte en daarmee even succesvol als verrassend, Miedema verving. Ze is snel, krachtig en handig. Dikwijls begint ze aan een dribbel waarvan ze ook niet helemaal weet waar die zal eindigen. ,,Geniaal soms’’, zegt Miedema over haar concurrent die in het veld eigenlijk altijd onderweg is. De bondscoach spreekt over luxe. ,,Twee van zulke verschillende aanvallers in je team hebben. Dat wil iedereen wel.’’

Poll

Wie moet er in de spits bij Oranje?

  • Vivianne Miedema (65%)
  • Lineth Beerensteyn (35%)
4111 stemmen
Volledig scherm
© ANP

Miedema is veel langer dan Beerensteyn (1 meter 75 tegenover 1 meter 60) en al sinds haar zeventiende een doelpuntenfenomeen. Drents nuchter en binnenkort wordt ze topscorer aller tijden van het Nederlands elftal. Dat kan niet meer mis. Nooit was ze in haar carrière gepasseerd, zei ze dinsdagmiddag. Tot die wedstrijd tegen Denemarken dus. Ze kon haar ongenoegen moeilijk verbergen. Miedema sloeg terug op het veld van haar club Arsenal waar ze zeven keer scoorde in vier wedstrijden na de interland tegen Denemarken. Beerensteyn, inmiddels basisspeler bij Bayern deed het rustiger aan. Ze scoorde één keer in vijf wedstrijden. Sowieso is die goal het enige doelpunt van het seizoen. Zoals ze vorige seizoen ook pas twee keer scoorde in tien wedstrijden. Vaak wordt ze daar niet als pure spits ingezet. Op het afgelopen succes-EK viel ze drie keer in. Meer dan de helft van haar interlands startte ze op de bank. Het staat in schril contrast met concurrent Miedema die 54 van de 66 interlands in de basisopstelling begon.

Beerensteyn is bescheiden na haar goals tegen Denemarken. ,,Het was een teamprestatie”, zegt ze terwijl ze het vertrouwen geniet van Wiegman die haar goed kent van ADO Den Haag, waar ze al trainer was van haar.

Miedema spuwt aan de vooravond van de cruciale interlands tegen Zwitserland vooral vuur: ,,Iedereen weet dat ik in vorm ben.”

Vivianne Miedema
Volledig scherm
Vivianne Miedema © Getty Images