Volledig scherm
PREMIUM
Balende Feyenoord-spelers. © BSR Agency

Het stuurloze Feyenoord-schip mist een kapitein

Feyenoord oogt binnen, maar ook buiten de lijnen stuurloos. Vrijwel alle kopstukken vertrekken volgende maand. Wie pakt de leiding in het lastige proces om de club sportief op de rails te zetten. 

Door Mikos Gouka

Kees Jansma presenteerde zondagavond bij Studio Voetbal maar alvast enkele namen van het brede lijstje van Feyenoord met mogelijkheden om technisch directeur Martin van Geel op te volgen. Veel enthousiaste reacties leverden die drie mogelijke kandidaten niet op. Niet Max Huiberts, die volgens ingewijden AZ nog niet wil inruilen voor een club uit de traditionele top drie, maar Jordy Zuidam (FC Utrecht), Ferry de Haan (Excelsior) en Joris Mathijsen (Willem II) zouden op het (lange) lijstje van algemeen directeur Jan de Jong staan.

Drie bescheiden namen die juist symboliseren wat Martin van Geel zo werd nagedragen. Klein denken, acteren als een subtopper, de lat laag. Dat werk. Hoe knap het werk van Zuidam, De Haan en Mathijsen ook mag zijn geweest in Utrecht, Kralingen en Tilburg.

Feyenoord heeft meer dan ooit behoefte aan een strakke hand, aan een ware regisseur op technisch vlak. Aan iemand ook die boven alle partijen staat. En vooral aan iemand die gezag uitstraalt. De trainer, de technisch directeur en de aanvoerder zijn bezig aan de laatste weken in de Kuip en dat voel je. Dan neemt het gezag doorgaans in sneltreinvaart af.