Volledig scherm
© Getty Images

‘Het voetbal is niet meer te begrijpen en wordt er niet leuker op’

VAR-verwarringDe videoscheidsrechter was weer het thema van de week na de bizarre wedstrijd tussen Chelsea en Ajax (4-4). Weer was er verwarring, weer was er discussie. Snappen we het spelletje nog wel? Die vraag stelden wij aan een oud-trainer, oud-speler en een supporter.

De oud-trainer: Leo Beenhakker (77)

Volledig scherm
Leo Beenhakker (m). © BSR/SOCCRATES

Begrijpt u de spelregels nog?
Beenhakker: ,,Ik snap er helemaal niets meer van. Het zijn oeverloze discussies. Die hele VAR functioneert niet zoals hij zou moeten functioneren. Bij buitenspel zie je bijvoorbeeld nooit het beeld van het moment dat iemand wordt aangespeeld. De ene keer is het een teennagel dan is het weer een windvlaag waardoor je haarlok buitenspel staat. Daar ben ik te oud voor geworden. Ik erger me dood. Vroeger had je de simpele stelregel: soms werd je in de maling genomen en soms werd de tegenstander in de maling genomen. Aan het eind van de rit had je vijftig procent mazzel en vijftig procent pech gehad.’’

Is het voetbal ingewikkelder geworden door de VAR?
Beenhakker: ,,Het is niet meer te begrijpen. De belangen zijn dermate groot geworden dat op alle momenten wordt gelet. Maar ook al zet je er zeven mensen neer, het blijft een persoonlijke interpretatie. Als het over de VAR gaat, zet ik de tv af. Ik ga daar geen tijd aan besteden.”

Lijdt het voetbal onder alle verwarring?
Beenhakker: ,,Dat vind ik wel. Voor bepaalde sleutelsituaties is de VAR prima. Maar laat die scheids van zestien tot zestien zijn eigen wedstrijd fluiten. Als ik thuis zit te kijken, ga ik wat anders doen als het spel weer wordt stilgelegd. En in het stadion zit ik soms vijf minuten wat om me heen te kijken. Het wordt er niet beter en leuker op.

Ik heb dit gesprek trouwens opgenomen en laat de VAR er nog een keer naar luisteren. Die mag dan beslissen of je er wat mee kan.’’

Bekijk hieronder de samenvatting van Chelsea - Ajax. Tekst gaat verder onder de video...

De oud-speler: Ali Boussaboun (40)

Begrijpt u de spelregels nog?
Boussaboun: ,,De regels zijn niet per se veranderd, maar het blijft mensenwerk en dus interpretatie. Je kijkt dinsdag naar de tv en je ziet drie mensen die het ook niet eens worden. Ik vond óók dat de eerste overtreding op Daley Blind gemaakt werd, een ander weer niet. Interpretatie, dus.”

Volledig scherm
Ali Boussaboun. © robert van stuyvenberg

Is het voetbal ingewikkelder geworden door de VAR?
Boussaboun: ,,Niet zozeer. Voetbal is een snel spelletje, maar elke goal wordt gecheckt en het spel wordt dus vertraagd. Het publiek gaat fluiten. En de uitkomst is dat het mensenwerk is waarin fouten worden gemaakt. Ook ik denk soms: hoe kun je dat nou in godsnaam niet zien in die wagen in Zeist? Het zou wel schelen als de scheidsrechter niet naar de kant hoeft om te kijken. Dan vermijd je discussies tussen de scheidsrechter en de VAR én het scheelt tijd. De VAR heeft alle tijd om te kijken, in alle rust zonder de druk van het publiek, spelers en trainers.”

Lijdt het voetbal onder alle verwarring?
Boussaboun: ,,Ja, maar wij klagen ook als goals onterecht worden toegekend. Uiteindelijk maakt de VAR het spel wel eerlijker. Kan je je die Champions League-finale tussen Real en Atlético Madrid nog herinneren, die buitenspelgoal van Sergio Ramos? Dan kost buitenspel je gewoon de Champions League! Zo moet je het ook bekijken. Wel moet consequenter worden bepaald wat nu hands of een penalty is en wat niet. En verder houd je interpretatie altijd.”

De supporter: Frank Evenblij (41), Willem II-fan

Begrijpt u de spelregels nog?
Evenblij: ,,Het wordt steeds onduidelijker. Mario van der Ende (oud-scheidsrechter, red.) vertelde gisteren dingen over de beslissingen bij Chelsea – Ajax die ik echt niet wist.”

Volledig scherm
Frank Evenblij. © ANP

Is het voetbal ingewikkelder geworden door de VAR?
Evenblij: ,,Ik vind eerlijkheid belangrijk, maar nu blijkt dat ook de VAR veel fouten maakt omdat er niet puur op de techniek kan worden beoordeeld. Wat voegt het dan toe? De VAR is nu zo nadrukkelijk aanwezig en dat is bloedirritant. Het tast het spelplezier aan met al het lange wachten. Ik was in het begin groot voorstander van de VAR, pleitte er zelfs voor dat die de baas moet zijn. Maar er worden nog steeds zo veel fouten gemaakt. Misschien is voetbal wel een spel van fouten en is sport per definitie oneerlijk. Met de fouten van nu vraag ik me af of het zinvol is om de VAR te behouden.”

Lijdt het voetbal onder alle verwarring?
Evenblij: ,,Ik denk het wel. Zeker als het spel telkens zo lang stil ligt. Het is positief dat scheidsrechters nu uitleggen waarom het spel stil ligt. Al heb je in stadions geen idee hoe het zit. Het zou de situatie wel beter maken als dat wél duidelijk zou zijn.”

Bekijk hieronder de reactie van Erik ten Hag na de wedstrijd tussen Chelsea en Ajax.