Volledig scherm
© ANP

Hiddink en Oranje, hoe verder? 4 scenario's

Op korte termijn hoopt de KNVB met Guus Hiddink tot een akkoord te komen over een afscheid als bondscoach. De vraag is vooral: hoe gaan beide partijen positie kiezen aan de onderhandelingstafel, om zo het wederzijdse gezichtsverlies tot een minimum te beperken? Goedbeschouwd zijn er vier scenario's, het ene een stuk reëler dan het andere.

Volledig scherm
© anp

Scenario 1: Hiddink wordt klankbord annex 'senior bondscoach'

Zijn assistent Danny Blind neemt feitelijk het bondscoachschap op zich, maar Hiddink blijft nauw bij Oranje betrokken als adviseur en klankbord, in een functie die je 'senior bondscoach' zou kunnen noemen. Het is echter de vraag of dat kans van slagen heeft.

Immers: het pijnlijke afgelopen jaar leidde tot schier onherstelbare schade tussen Hiddink, zijn staf en de spelersgroep. De bondscoach functioneerde op vrijwel alle vlakken moeizaam bij Oranje; exact om die reden stuurt de KNVB al een tijdje op een afscheid aan.

Het zou tot merkwaardige hiërarchische verhoudingen leiden als Hiddink na de zomer een stap terug zou doen, maar wél bij de dagelijkse gang van zaken rond het Nederlands elftal betrokken blijft. Voor Blind en diens staf leidt dat vrijwel zeker tot een onwerkbare situatie. Bovendien: ook Hiddink neemt het risico er verloren bij te lopen in de boezem van Oranje, waar zijn draagvlak toch al zo kwetsbaar is.

Kans van slagen: klein. Voor deze optie heeft zowel Hiddink als zijn staf te veel littekens.

Volledig scherm
© ANP

Scenario 2: Hiddink wordt 'ambassadeur van het Nederlandse voetbal'

Ook op deze functie zou je het etiketje 'senior bondscoach' kunnen plakken, maar er is een wezenlijk verschil. Hiddink trekt zich in dit scenario volledig terug bij het Nederlands elftal, maar blijft wel in functie bij de KNVB.

De voetbalbond werkt onder leiding van technisch manager Jelle Goes druk aan een nieuw 'Masterplan', dat de toekomst van het Nederlandse voetbal concreet moet vormgeven. Hiddink zou daar, met zijn netwerk en grote staat van dienst, een sturende en dwingende rol in kunnen spelen. Het plan moet medio 2016 zijn afgerond, vrijwel synchroon aan het huidige dienstverband van de bondscoach.

Als 'ambassadeur' van 'de Nederlandse voetbalschool 2.0' opent Hiddink deuren naar tal van specialisten in binnen- en buitenland. Hij heeft bovendien meermaals aangegeven graag een footprint achter te willen laten in Zeist. Dit is een ideale mogelijkheid daartoe. Grootste nadeel: cynici zullen er vooral een ceremoniële functie in zien, bovenal bedacht om geen grote financiële en imagotechnische schade te lijden.

Kans van slagen: groot. Mits Hiddink het spel aan de onderhandelingstafel niet dusdanig hard gaat spelen, dat de breuk met de KNVB onherstelbaar wordt.

Volledig scherm
© anp

Scenario 3: Hiddink vertrekt definitief

Objectief is het misschien wel de meest logische optie, juist gezien de geïsoleerde positie die Hiddink inmiddels heeft in Zeist. Het wederzijdse vertrouwen is zo klein, dat er nog amper basis is om samen te blijven werken.

Hiddink voelt zich onvoldoende gesteund door Bert van Oostveen, terwijl de KNVB-directeur op zijn beurt teleurgesteld lijkt in de werkwijze, geestdrift en visie van de Achterhoeker. Nog los van de kloof die tussen de bondscoach en het merendeel van zijn stafleden is gegroeid op het professionele vlak.

Een definitief afscheid kost de KNVB echter tonnen euro's, aangezien Hiddink principieel zal weigeren om zelf zijn contract in te leveren. Imagotechnisch is deze oplossing bovendien een uiterst pijnlijke, voor zowel de coach als de voetbalbond. Voor de KNVB omdat het doelbewust Ronald Koeman passeerde als opvolger van Louis van Gaal, ten faveure van Hiddink. Voor de coach zou het pijnlijk zijn omdat het een roemloos einde zou betekenen van een prachtige loopbaan.

Kans van slagen: dit scenario valt nog niet uit te sluiten. Maar financieel én publicitair gezien vraagt dat grote offers.

Volledig scherm
© anp

Scenario 4: Hiddink blijft alsnog

Omdat beide partijen geen gezichtsverlies wensen te lijden, klaren ze de lucht, compleet met een uitgekiende goednieuws-show. De KNVB en Hiddink verklaren 'voldoende grond' te zien voor 'een constructieve samenwerking' en maken in elk geval de huidige kwalificatiereeks af in de hoop dat Oranje zich kwalificeert voor het EK. De bondscoach komt nu wél met een gericht 'plan van aanpak' en draagt het stokje vervolgens alsnog over aan Blind in de maanden voor het toernooi in Frankrijk.

Kans van slagen: klein. De raad van commissarissen van de KNVB zou Hiddink - net als in een eerdere fase - formeel in het zadel kunnen houden, óók op financiële gronden. Maar alle partijen zijn het er inmiddels wel over eens dat het op deze manier een moeizaam verhaal blijft. Oók Hiddink zelf.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement