Volledig scherm
PREMIUM
© Pim Ras Fotografie

Hij worstelt, maar Dolberg komt boven

Kasper Dolberg (20), vanavond met Ajax op bezoek bij FC Twente, is allerminst de Deense wonderboy van zijn sensationele debuutseizoen. Hebben we ons vorig seizoen vergist? ,,Over zijn potentie is helemaal geen discussie.’’

Volledig scherm
© Pim Ras

Door Daniël Dwarswaard

Kasper Dolberg jaagt vanavond in de Grolsch Veste van FC Twente op zijn vierde eredivisietreffer van dit seizoen. Geen aantal waar de nummer 9 van Ajax in competitieronde veertien vrolijk van wordt. Dolberg, de laatste weken de eerste spits van trainer Marcel Keizer, worstelt.

Soms is daar even een glimp van de Dolberg van vorig jaar, moeiteloos wegdraaiend bij een tegenstander. Maar nog te vaak is het ploeteren in de spits. Vorige week maakte hij tegen Roda JC zijn derde goal van het seizoen, maar de topvorm is er niet.

Nederland leerde hem kennen als een ijzige Deen, die buitengewone dingen liet zien. Het ‘trekballetje’ uit bij Olympique Lyon. Of de hattrick tegen NEC. Hij toonde tegen de ploeg uit Nijmegen zijn complete technische bagage, inclusief een spectaculaire, achterwaartse kopbal.

,,Dat écht speciale zie ik nog steeds bij hem’’, zegt landgenoot en analyticus Kenneth Perez. ,,Maar wel veel minder. Neem die wedstrijd in de Kuip tegen Feyenoord (twee goals als invaller, red.). Hij was gepasseerd en dan veronderstel je dat hij niet lekker in zijn vel zit. Dan komt hij erin en merk je daar niets van. Hij scoorde zelfs met een stift. Dat blijft bijzonder. Daarom geloof ik niet dat we ons vorig seizoen hebben vergist.’’