Exclusief

Het beste van het AD

In PREMIUM vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van het AD lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
PREMIUM
© AD

Hindernisbaan? Laat maar komen

AD-columnist Wilfred Genee kruipt weer in het hoofd van een prominent persoon in de sportwereld. 'Daarom roep ik ook dat Raymond Verheyen de doodsteek voor het Nederlandse voetbal is. Donder op met je periodiseren.'

Quote

Ik mag dan de oudste trainer in de eredivisie zijn, fitter vind je ze niet

Zo, zijn ze allemaal weer stil. Op inzet en passie een punt tegen Ajax. Hoe zei Co Adriaanse het ook alweer?: de coach is de thermometer van een elftal. Van hard werken is nog nooit iemand minder geworden.

Wat staat er vandaag op het programma? Een duurloop door de bossen, houthakken voor de open haard, even met de kleine spelen, een straatje leggen bij Jan van Halst, het trainingsveld maaien, nieuwe haken in de kleedkamer ophangen, de training voorbereiden, de training geven, de kok helpen met de lunch, lunchen, even aanschuiven bij TV Gelderland, een cursus mindfullness voor de wisselspelers, de tweede training geven, de kopgalg in de grondverf zetten, technisch overleg met mijn staf, een lezing bij Enschedese Boys en analyseren bij Veronica. Dat valt te overzien. Misschien nog een extra lezinkje regelen?

Wat een onzin dat mensen menen dat dit allemaal niet kan. Ik mag dan wel de oudste trainer in de eredivisie zijn, fitter vind je ze niet. Hindernisbaantje? Laat maar komen.

Mag ik geen mening hebben als de teams die ik train niet presteren? Belachelijk. Bij Bochum waren ze enorm tevreden over me en nu bij FC Twente ook. Al was het een record voor een debuterende trainer van FC Twente, die eerste drie nederlagen doen daar niets aan af. Ik heb toch maar mooi ontdekt dat we aaltjes in de trainingsvelden hadden. Tasten de wortels aan. Levensgevaarlijk voor de spelers. Dat had Hake niet gezien.

Quote

Was ik coach van Ajax geweest, dan had ik zaterdag Hakim Ziyech gewoon gewisseld

Natuurlijk is mijn eigen directeur wel gestopt met zijn televisiewerk, maar dat gehannes met zo’n computer kan iedere boerenlul. Bovendien staat hij er hier een stuk slechter op. Ik heb hem nog even ­laten schrikken met het verhaal dat we wel degelijk kunnen degraderen. Moet kunnen. Nu staat ­iedereen hier op scherp. Bovendien, op tv missen ze ’m toch niet, want daar hebben ze characters nodig. Mensen met een mening, zoals ik.

Daarom roep ik ook dat Raymond Verheyen de doodsteek voor het Nederlandse voetbal is. Donder op met je periodiseren. Hard werken en discipline. Ik hoor mensen zeggen dat ik door de geboorte van mijn dochter softer ben geworden, maar dat is onzin. Net als de theorie dat ik zo hard werk, omdat ik dan mag bestaan. Te weinig liefde en bevestiging in mijn jeugd? Rot op! Ik vind hard werken gewoon leuk.

Ook al lees ik genoeg zweverige boeken, soft zal ik nooit worden. Ook niet als coach. Was ik coach van Ajax geweest, dan had ik zaterdag Hakim Ziyech gewoon gewisseld. Geweldige voetballer hoor, maar hoe vaak mag hij een bal verspelen voordat hij iets van de trainer te horen krijgt? Hij loopt de boel gewoon te saboteren. Die Keizer moet hem een schop onder zijn reet geven, maar dat durft-ie natuurlijk niet.

Misschien iets voor Bergkamp. Die beweert dat je op niveau gespeeld moet hebben om te begrijpen wat er bij Ajax gebeurt. Dat heeft Keizer nooit gedaan. Daarom snapt-ie het waarschijnlijk niet. Verdorie, nu zit ik al te analyseren, maar dat is pas voor vanavond bij Veronica. Eerst nog maar even 200 keer opdrukken.