Volledig scherm
Het polletje van Van Breukelen. © Screenshots

Hoe 'het polletje' het leven van Van Breukelen veranderde

Op 12 april 1987, vandaag precies dertig jaar geleden, veranderde een oneffenheid in de grasmat van de Kuip het leven van Hans van Breukelen.

Door David Hessing

Er was een tijd dat de werkzaamheden van Hans van Breukelen weinig te maken hadden met organisatiestructuren, bestuursmodellen en profielschetsen. Er was een tijd dat de taakomschrijving van Hans van Breukelen een stuk eenvoudiger was dan die van de huidige technisch directeur van de KNVB, namelijk ballen tegenhouden en de defensie aansturen. Niet dat de Utrechter hierdoor als een gelukkiger mens door het leven stapte. Maar daarover later meer.

Held

Volledig scherm
Hans van Breukelen stopt de strafschop van Igor Belanov in de EK-finale. © ANP

In 1988 werd Van Breukelen een nationale held. Tijdens de penaltyreeks van de Europacup I-finale tegen Benfica stopt de PSV-doelman twee strafschoppen. Een paar weken later, in de halve finale van het EK tegen gastland West-Duitsland beukt hij, na een te korte terugspeelbal van Ronald Koeman, tegenstander Frank Mill onder de zoden. Om de kermende Mill vervolgens toe te schreeuwen: 'Ich hoffe das du fokking stirbst'. De kers op de taart volgt in de finale tegen de Sovjet-Unie. Met een vingertje onder het rechteroog maakt hij strafschopnemer Igor Belanov duidelijk dat hij precies weet in welke hoek hij moet duiken. De arme Belanov is al kansloos voordat hij aan zijn aanloop begint.

Een nationale held dus. Kinderen op school hielden hun spreekbeurt over die stoere Hans van Breukelen en journalisten zagen de doelman als een geliefd media-object. De 'flavour of the month' noemen ze dat in het Engels. In die glorieuze voetbalzomer van 1988 kon Van Breukelen weinig fout doen.

Zwarte pagina

Hoe anders was dat een jaar daarvoor. Op 12 april 1987 schrijft Van Breukelen de zwartste pagina van zijn loopbaan. Terwijl het goedbeschouwd helemaal niet zo'n zwarte pagina had hoeven zijn. Want wat gebeurde er nou helemaal tijdens die beruchte Feyenoord - PSV? Van Breukelen wil, alvorens uit te trappen, een paar keer de bal stuiteren. De tweede keer raakt de bal een graspolletje, en stuitert nauwelijks op. De doelman raapt de bal op om alsnog uit te trappen. Maar dat mag niet. Arbiter Bep Thomas geeft een indirecte vrije trap, waaruit Keje Molenaar in de 90ste minuut de 1-1 binnen schiet.

Vervelend natuurlijk, maar zo beslissend was de fout nou ook weer niet. PSV koerste namelijk onverminderd op titelprolongatie af. Een titel die ze recht gaf op deelname aan de Europacup I, de beker die een jaar later het hoogtepunt uit de clubhistorie zou worden. Enfin, de loop van de geschiedenis is niet veranderd door het polletje.

Derksen

Volledig scherm
Johan Derksen pleitte voor Stanley Menzo in Oranje. © ANP

Wat het incident voor Van Breukelen zo dramatisch maakte, was wat erop volgde in de media. In Voetbal International om precies te zijn. Johan Derksen schreef naar aanleiding van het polletje dat Ajax-keeper Stanley Menzo een geschiktere sluitpost was voor het Nederlands Elftal. Er werd een enquête gepubliceerd waaruit bleek dat de lezer het met Derksen eens was. Dit trof Van Breukelen in het diepst van het ziel. Zo diep dat de doelman op de snelweg even met de gedachte speelde om zijn stuur een slinger te geven en een eind te maken aan deze pijn in zijn ziel.

Maar goed, Van Breukelen hield z'n auto tussen de witte lijnen, en een jaar later was hij dus de held van de natie. Tussen hem en Derksen zou het nooit meer goed komen. Tot op de dag van vandaag vindt de besnorde voetbalanalist Van Breukelen ongeschikt voor welke functie dan ook in het voetbal. En tot op de dag van vandaag houdt de voormalige doelman Derksen verantwoordelijk voor de donkerste periode uit zijn leven. Wat een polletje gras al niet kan doen.

Volledig scherm
Hans van Breukelen in zijn huidige functie als technisch directeur van de KNVB. © ANP