Volledig scherm
In de titelstrijd tussen Ajax en PSV lijkt het doelsaldo een belangrijke rol te gaan spelen. © Pim Ras Fotografie

Hoe kan PSV negen goals op Ajax nog goedmaken?

Spannende titelstrijdZinderende spanning in de top van de eredivisie. De titelstrijd nadert zijn einde met nog vijf duels te spelen. Ajax staat aan kop vanwege een beter doelsaldo dan PSV: +9. Hoe kunnen de Eindhovenaren het doelpuntengat dichten? Oud-PSV'ers Danny Koevermans en Jan Heintze geven antwoord.

Volledig scherm
Jan Heintze speelde tussen 1982 en 1994 en van 1999 tot 2003 voor PSV. © ANP

Valt er te spelen op doelsaldo?
Koevermans: ,,Dat is zeker mogelijk. Daarmee word je uiteindelijk beloond aan het eind van het seizoen. Maar niemand let nadrukkelijk bij speelronde twintig al op het aantal goals. Dat is achteraf een koe in de kont kijken. Nu blijkt dit toch een grote rol te gaan spelen. Mark van Bommel (coach PSV, red.) zou met aanvallende intenties kunnen wisselen, want de komende drie duels speelt Ajax eerder dan PSV. Met die wetenschap kan hij de gok wagen om doelpunten te forceren.”

Heintze: ,,Persoonlijk vind ik dat je altijd voor dat extra goaltje moet gaan, die instelling moeten spelers bezitten. Als je van het veld stapt, moet het gevoel overheersen dat je er alles aan hebt gedaan. Soms moet je gewoon genoegen nemen met die 1-0 overwinning, want naïef spel kan punten kosten. In mijn tijd bij PSV werden we in 1991 kampioen met twee doelpunten verschil. Doelsaldo doet er dus wel degelijk toe.”

Hoe gaat PSV negen goals goedmaken op Ajax?
Koevermans: ,,Negen doelpunten inhalen is extreem lastig, met nog vijf duels te gaan en Ajax dat makkelijk zijn wedstrijden wint. PSV zal iedere pot met vier of vijf goals verschil moeten winnen en hopen dat Ajax met maar één doelpunt verschil wint. Wij verspeelden twaalf jaar geleden met AZ het kampioenschap door een nederlaag bij Excelsior (3-2, red.), waarna PSV de titel pakte op doelsaldo ten koste van Ajax. Met twee doelpunten meer hadden wij de schaal omhoog kunnen houden. Zo spectaculair, met drie ploegen, zal het nooit meer worden, gok ik.” 

Heintze: ,,Dat wordt heel lastig. Negen doelpunten is een groot verschil. PSV kan wel willen, maar ze hebben ook met tegenstanders te maken. Heel eenvoudig is niet, maar PSV zal alles moeten winnen.”

Volledig scherm
Danny Koevermans verspeelde met AZ twaalf jaar geleden op de laatste speeldag de titel.

Waar heeft PSV het laten liggen?
Koevermans: ,,Ik vind niet dat je PSV een verwijt kunt maken, Ajax ook niet trouwens. Ze scoren al zoveel. Niemand verwacht dat het misschien wel op doelsaldo aankomt.” 

Heintze: ,,Bij Ajax in de Arena. Tegen tien man op gelijke hoogte komen en vervolgens verliezen, is ontzettend zuur. Daar had PSV de titelstrijd kunnen beslissen. Dat was dé gouden kans.”

Conclusie: gaan voor goals of hopen op misstap van Ajax?
Koevermans: ,,Ik denk gezien het programma van Ajax dat het doelsaldo dus een heel lastig verhaal wordt. PSV moet gewoon zorgen dat het meer punten pakt dan Ajax.”

Heintze: ,,Ik vermoed dat Ajax nog een misstap gaat maken. Utrecht is de aartsrivaal en De Graafschap de angstgegner, maar in de andere drie duels kan het natuurlijk ook zomaar gebeuren. Alleen ik denk dat PSV ook niet alles wint. Het zal superspannend blijven tot de laatste speeldag.”

Volledig scherm
Ajax deed ruim een week geleden goede zaken in de titelstrijd door, ondanks een rode kaart voor Mazraoui, de topper tegen PSV te winnen. © BSR Agency