Volledig scherm
© anp

Hoek wint na lange busrit unieke penaltyreeks van Lisse

Hoek gaat door in de KNVB-beker. De Zeeuwen wonnen na een lange busrit nu wel de strafschoppenserie van FC Lisse. De reeks eindigde op het Lisser sportpark Ter Specke in 6-5 voor de Zeeuwse ploeg.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

De media waren woensdagavond massaal uitgerukt naar het Zuid-Hollandse dorp, waar de veelbesproken penaltysoap eindigde in een drama voor de thuisclub. Na vijf strafschoppen om en om stond het 4-4. De spanning nam toe toen het 5-5 werd. Lars Rauws schoot vervolgens zijn penalty tegen de doelman van Hoek, waarna Reguillo Vandepitte wel raak schoot namens de Zeeuwen.

Vandepitte, de man die de vorige keer de derde miste, schoot de beslissende strafschop binnen voor Hoek. ,,Fantastisch dat dit gelukt is. Ik had één taak: scoren. Dat heb ik gedaan. Op naar heracles!''

Hoek moest speciaal voor de strafschoppenserie de 200 kilometer naar Lisse overbruggen. De club had geen supporters meegenomen, uit vrees voor ongeregeldheden. Dezelfde spelers als in de eerste ontmoeting namen de penalty's, er was een andere scheidsrechter aangesteld.

De arbiter in het eerste duel was de oorzaak van de commotie. Hij liet de spelers de strafschoppen nemen volgens het zogeheten ABBA-principe. Dat houdt in dat het ene team begint en vervolgens het andere team twee keer achter elkaar aan de beurt is. Met dat systeem wordt momenteel in sommige landen geëxperimenteerd, maar in Nederland is deze vorm op de voetbalvelden niet toegestaan. De KNVB besloot daarom dat de strafschoppenserie moest worden overgedaan.

Hoek speelt op woensdag 25 oktober de tweede ronde tegen Heracles. Dan wacht de Zeeuwen opnieuw een lange busrit naar Almelo.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

De penalty's:
Thierry Monteny scoort! 1-0 FC Lisse!
Bram Leroy scoort! 1-1 Hoek!
Robert van Boxel mist! De bal gaat over.
Titas Vitukynas scoort! 1-2 Hoek!
Niels Buijs scoort! 2-2 Lisse!
Niek van Sprundel scoort! 2-3 Hoek!
Martin van Eeuwijk scoort! 3-3 Lisse!
Rik Impels scoort! 3-4 Hoek!
Tomas Tavilla scoort! 4-4 Lisse!
Fabian Wilson mist! Het blijft 4-4!
Hanne Hagary scoort! 5-4 FC Lisse!
Aaron Verwilligen scoort! 5-5 Hoek!
Lars Rauws mist! Het blijft 5-5!
Reguillo Vandepitte scoort! 5-6 Hoek!

Volgens ex-Feyenoorder Pierre van Hooijdonk is het niet verstandig om eerst een warming-up te doen. ,,Ik zou zeker ook geen warming-up doen. Als je langs de lijn naar een wedstrijd staat te kijken in je spijkerbroek en iemand vraagt of je de bal terug wilt trappen, ga je toch ook niet eerst vijf minuten warmlopen? Je moet het niet groter maken dan het is. Een strafschop nemen is gewoon een bal trappen. Meer niet’’, aldus de strafschoppenspecialist tegen PZC.

Ook de scheidsrechter staat inmiddels op het veld. Natuurlijk kreeg hij wat voetbalhumor te horen.

FOX Sports zendt de strafschoppenreeks live uit op Facebook.

De spelers van Lisse en Hoek zijn aan de warming-up begonnen. Er staan zo'n 200 toeschouwers langs de lijn.

In de kantine van HSV Hoek, waar de supporters bij elkaar zijn gekomen, draait natuurlijk ABBA. Natuurlijk vanwege de afgekeurde ABBA-methode: dat houdt in dat het ene team begint en vervolgens het andere team twee keer achter elkaar aan de beurt is. Met dat systeem wordt momenteel in bepaalde landen en bij bepaalde toernooien geëxperimenteerd, maar niet door de KNVB. De bond besloot daarom dat de strafschoppenserie moet worden overgedaan. FC Lisse stapte nog naar de rechter, maar die bepaalde dat de KNVB volgens de regels heeft gehandeld.

Jordi de Jonghe, keeper van Hoek, is er helemaal klaar. AD.nl ging vandaag bij hem op bezoek. Bekijk hier de video.

Enkele spelers van Hoek staan inmiddels op het veld van FC Lisse.

Alle supporters worden gefouilleerd vanwege de veiligheid. Journalisten met een hesje mogen wel gewoon doorlopen.

In principe nemen dezelfde vijf spelers van beide ploegen de penalty's. Er is wel een nieuwe arbiter aangesteld. De dertigjarige Allart Lindhout zal de strafschoppen volgens de KNVB-regels om en om laten nemen.

De media zijn massaal uitgerukt naar sportpark Ter Specke in Lisse. Alle landelijke media zijn aanwezig, zeker tien cameraploegen.

Voorzitter Art van der Staal van Hoek verwacht dat zijn ploeg de volgende ronde van de KNVB-beker haalt. ,,Gisteren nog een strafschopppentraining gedaan. Ik ben een positief mens. Ik vertrouw op de winst.''

Voorzitter Art van der Staal van Hoek.
Volledig scherm
Voorzitter Art van der Staal van Hoek. © AD

De spelersbus van HSV Hoek is zojuist in Lisse aangekomen.

Volledig scherm
© AD

Welkom bij het liveblog van AD Sportwereld. Vanavond volgen we de strafschoppenserie tussen HSV Hoek en FC Lisse. De winnaar neemt het op 25 oktober in de tweede ronde van de KNVB-beker op tegen Heracles.

De amateurvoetballers van HSV Hoek stapten vandaag opnieuw in de bus voor een reis van zo'n 200 kilometer naar sportpark Ter Specke in Lisse. Daar wordt vanaf 21.00 uur de strafschoppenserie overgedaan die de bekerwedstrijd tegen FC Lisse moet beslissen. De thuisclub won op 20 september via penalty's met 5-4, maar de scheidsrechter had de strafschoppen laten nemen volgens het zogeheten ABBA-principe.

Dat houdt in dat het ene team begint en vervolgens het andere team twee keer achter elkaar aan de beurt is. Met dat systeem wordt momenteel in bepaalde landen en bij bepaalde toernooien geëxperimenteerd, maar niet door de KNVB.

De bond besloot daarom dat de strafschoppenserie moet worden overgedaan. FC Lisse stapte nog naar de rechter, maar die bepaalde dat de KNVB volgens de regels heeft gehandeld.

geen oudere berichten