Volledig scherm
Wethouder Joost Eeerdmans mét Oranje-hoed voor het rode water van de Hofpleinfontein in Rotterdam. © AD/Marco de Swart

Hofpleinfontein spuit soort-van-oranje

Het leek een simpel klusje: De fontein van het Rotterdamse Hofplein oranje laten spuiten. Maar het bleek vandaag een ingewikkeld karwei.

De eerste drie flessen kleurstof kleurden het water slechts viezig bruin. Uit Amersfoort moest een nieuwe voorraad flessen komen. Uiteindelijk verdwenen er dertien in het water, dat dieporanje kleurde. Of rood?

Feyenoord
'Nee, het is niet de kleur van de Rode Duivels,' bezweert wethouder Joost Eerdmans, die opdracht gaf om de plek waar Rotterdam z'n voetbalfeestjes viert in WK-sferen te brengen. 'De helft van de selectie speelt bij Feyenoord, of heeft bij Feyenoord gespeeld. Dus het is logisch dat Rotterdam oranje kleurt.'

Waar het water nu donker oranje is, voor het oog van de welwillende voetbalfan, zijn de stralen die omhoog worden gespoten nog wit. 'Door de zuurstof,' zegt een woordvoerder van stadsbeheer. Maar ook daar wordt nog aan gesleuteld, om vanavond écht klaar te zijn voor de wedstrijd tegen Chili. Voor wie in de fontein duikt om een feestje te vieren goed nieuws. De kleurstof is uitwasbaar.

Wet
Wethouder Eerdmans laat zich niet verleiden tot de belofte ook zelf een nat pak te halen bij een wereldtitel. 'Ik moet mij als wethouder aan de wet houden. En je mag er niet in springen.'