Volledig scherm
De Feyenoord-supporters

Honderden arrestaties bij protestmars rondom de Kuip

UpdateDe politie stelt zondag ongeveer 250 voetbalfans van Feyenoord te hebben aangehouden. Zij keerden zich in de buurt van stadion De Kuip tegen de politie waarna werd besloten de supporters als groep aan te houden. Eerder werd gemeld dat het ging om een groep van zeshonderd tot achthonderd supporters.

Volledig scherm
De ME blokkeert de toegang naar het Maasgebouw

Verschillende supportersgroepen hadden de oproep gedaan voor een 'ludieke actie'. De groep liep een uur voor de wedstrijd met spandoeken van Varkenoord naar het Maasgebouw, waar zij verhuisdozen wilden achterlaten. De boodschap aan het bestuur: Het is tijd te verhuizen.

Het Maasgebouw konden ze echter niet bereiken. Bij een smalle doorgang werden zo'n zeshonderd tot achthonderd supporters geïsoleerd en daarna gecontroleerd op spullen die ze bij zich hadden. De politie dreigde geweld te gebruiken als de bevelen niet werden opgevolgd. Rond het stadion stonden opvallend veel meer busjes van de ME dan normaal. Bovendien reed er ook een groot voertuig met waterkanonnen rond.

Misgaan
De politie stelt dat de Feyenoord-supporters wel mochten demonstreren, maar niet bij het Maasgebouw. ,,We hebben in 2011 gezien hoe erg dat mis kan gaan,'' aldus een woordvoerder van de politie. In september 2011 waren er flinke rellen rond De Kuip. Een groep supporters probeerde toen het Maasgebouw binnen te komen.

Naar schatting zijn zo'n twee- tot vierhonderd fans in de steeg aangehouden. Zij zijn gearresteerd nadat er volgens de politie fikse vechtpartijen uitbraken. De supporters krijgen een boete van 220 euro voor het zich schuldig maken aan wanordelijkheden, aldus de politie. Het Openbaar Ministerie gaat de camerabeelden bekijken en bepaalt later over eventuele vervolging van relschoppers. 

Volgens een verslaggever ter plekke was het even onrustig en werd er één flesje bier gegooid. Daarvoor was het vreedzaam en rustig.

In de steeg moesten de geïsoleerde supporters met hun identiteitsbewijs op de foto. Als ze weigerden, werden ze gearresteerd. Supporters bleven daar opvallend rustig onder. ,,Je mag alles van me weten,'' reageerde een fan. Supporters voelden zich wel door de ME geprovoceerd.

Dieptepunt
Feyenoord heeft de afgelopen zeven competitieduels verloren, een historisch dieptepunt voor de Rotterdamse club. Al langer leeft er bij een deel van de aanhang onvrede over met name algemeen directeur Eric Gudde. 

Gudde zei zondagochtend in het tv-programma De Tafel van Kees dat hij hoopt op een rustig verloop van de actie. Ook had hij het 'ludiek' gevonden als de actie onaangekondigd was en op een andere dag. ,,Op een wedstrijddag denk ik niet dat het de spelers helpt.''

Officieel is de protestmars niet bij de gemeente gemeld, maar achter de schermen is er wel overleg geweest. De supporters roepen op om geen vuurwerk mee te nemen of een stalen buis. ,,Deze protestmars is niet bedoeld om geweld te gebruiken. Vuurwerk zou alleen maar averechts kunnen werken.''