Volledig scherm

Hooligan Danny, held van NEC

Het is vaker voorgekomen dat supporters het veld inrennen en een voetballer belagen. Een fan van Ajax vloog woensdagavond AZ-doelman Esteban aan, die vervolgens flink van zich afbeet.

Hij kreeg de rode kaart, waarna de spelers van AZ van het veld stapten. Ruim 14 jaar geleden vond een soortgelijk incident plaats.

Hij was volgens vrienden met een gestolen brommer naar Venlo gereden. Hooligan Danny zat vaak krap bij kas. Maar de duels van NEC waren hem dierbaar. Die wilde hij niet missen. Bovendien speelde NEC op 11 juni 1997 niet zo maar een wedstrijdje. Tijdens de uitwedstrijd bij VVV-Venlo in de nacompetitie stond handhaving in de eredivisie op het spel.

De Nijmegen Eendracht Combinatie nam snel een voorsprong (0-2), maar verloor vervolgens de controle over de wedstrijd. VVV-Venlo kwam terug tot 2-2 en NEC moest ook nog eens verder met 10 man. 'Dit gaat fout', dacht Danny.

Hij klom over de afrastering en sprintte richting Maurice Graef, de spits van VVV die eerder bij NEC voetbalde. Danny probeerde de aanvaller een kopstoot te geven en werd vervolgens door stewards overmeesterd.

De wedstrijd lag ruim een kwartier stil en dat gaf toenmalig NEC-trainer Leen Looyen alle gelegenheid zijn zwaar ontregelde ploeg bijeen te rapen. De spelers van VVV-Venlo waren zwaar geïntimideerd, vertelden ze na afloop. Zij gaven een zo goed als gewonnen wedstrijd daardoor toch nog uit handen (2-3).

Danny kreeg een stadionverbod en NEC een reprimande van de KNVB. Voorzitter Hans van Delft kon daar destijds prima mee leven. 'Want alles is goedkoper dan degraderen', zei hij. In het Goffert-stadion van NEC hangt nog steeds een spandoek. 'Danny bedankt.'