Volledig scherm
© ANP

'Hooligans slaan er elk duel op los'

UpdateHooligans houden bijna iedere voetbalwedstrijd huis. Afgelopen voetbalseizoen vonden bij 702 van de 778 gespeelde wedstrijden in het Nederlandse voetbal incidenten plaats. De geweldsincidenten worden grimmiger en heftiger.

Ook het aantal aanhoudingen steeg het afgelopen voetbalseizoen. In en rond de stadions zijn 908 verdachten opgepakt, een stijging van 40 procent vergeleken met het seizoen 2010-2011. Dat staat in het jaaroverzicht van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) dat dinsdag is gepresenteerd.

Bij driekwart van de aanhoudingen gaat het om verdachten die niet eerder met justitie in aanraking zijn gekomen voor een vergrijp dat iets met voetbal te maken heeft.

Bij 702 van de 778 gespeelde wedstrijden in het betaald voetbal vonden vorig seizoen 739 incidenten plaats. Niet alleen voetbalwedstrijden waren geregeld het toneel van ongeregeldheden. Ook buiten het stadion zorgden hooligans herhaaldelijk voor omvangrijke verstoringen van de openbare orde en ernstige geweldplegingen, zo staat in het CIV-rapport.

'Om nu en in de toekomst van voetbal een feest te maken voor de goedwillende supporters, moet naast de aandacht voor ordehandhaving de focus meer worden gelegd op de versterking van de opsporing en vervolging van ordeverstoorders', zo staat in het CIV-rapport.

Het aantal stadionverboden is fors toegenomen. Volgens de onderzoekers neemt voetbalvandalisme in omvang toe en zijn geweldsincidenten meer en meer 'grimmig en vaak extreem heftig van aard'. Als voorbeeld noemt het CIV de bestorming van het Maasgebouw door Feyenoordsupporters, september vorig jaar. Agenten moesten toen hun dienstwapen trekken, omdat ze zich in het nauw gedreven voelden.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) schrijft dinsdag nog een brief aan de Tweede Kamer over de aanpak van voetbalvandalisme. Een van de verscherpte maatregelen is een langer stadionverbod voor voetbalfans die zich hebben misdragen.