Ik kan me de reactie van Guidetti wel voorstellen

Volledig scherm
 Ik zag op de tribunes verklede supporters uit Eindhoven en omstreken, maar ik had het idee dat er ook supporters op het veld stonden, verkleed als PSV-spelers. Hoe is het mogelijk dat je als koploper en kandidaat-kampioen zo erbarmelijk slecht speelt? En dan hebben ze ook nog jongens in de selectie die bezig zijn met hun contract en naar het buitenland kijken. Maar ze vergeten dat ze bezig zijn met voetbal.  
Willem van Hanegem

Ronald Koeman was zaterdagavond woest op John Guidetti, die een strafschop raak schoot, daarna zijn shirt uittrok en zijn tweede geel kreeg. Ik snap die woede wel, maar ik kan ook begrip opbrengen voor wat Guidetti deed. Het was voor hem de druppel die de emmer deed overlopen, het was een ontlading, hij ging helemaal uit zijn dak.

Dom natuurlijk, maar moet je je voorstellen dat je elke week de druk van een heel stadion voelt. Want als het bij Feyenoord even niet loopt, dan kijkt iedereen naar Guidetti. En hij doet het ook nog eens elke keer. Ik denk dat we hem dit moeten vergeven, ook Koeman moet hem kunnen begrijpen. Die jongen is pas 19 jaar en toch al zeer volwassen.

Ik denk dat hij, mits hij zichzelf blijft, een grote carrière tegemoet gaat. Hij scoort, maar voetbalt ook goed mee. En als belangrijke extra kwaliteit voelt hij het drommels goed aan als een ploeg iets nodig heeft. Als het niet loopt, en er iets moet gebeuren. Dan gaat hij met het publiek aan de gang en geeft hij het signaal dat de ploeg iets extra's moet brengen.

Juist dat laatste miste ik gisteren ontzettend bij PSV. Het was niet te geloven, zo weinig straalde die ploeg uit. Ik zag op de tribunes verklede supporters uit Eindhoven en omstreken, maar ik had het idee dat er ook supporters op het veld stonden, verkleed als PSV-spelers. Hoe is het mogelijk dat je als koploper en kandidaat-kampioen zo erbarmelijk slecht speelt?

En dan hebben ze ook nog jongens in de selectie die bezig zijn met hun contract en naar het buitenland kijken. Maar ze vergeten dat ze bezig zijn met voetbal. Ze stralen werkelijk niets uit. En dan moeten ze niet zaniken dat ze afgelopen week al Europees moesten spelen, want dat geldt voor zoveel clubs. Dat kan geen excuus zijn.

Misschien is dat het probleem ook wel, dat te weinig jongens in de gaten hebben wat er aan de hand is. Zoals Guidetti dat bij Feyenoord wel ziet. Zelfs toen het gisteren 2-0 voor Groningen stond, had PSV nog best wat kunnen weghalen daar. Maar niemand die dat in het veld ziet. Dat FC Groningen ook helemaal zo sterk niet was en best nog had kunnen instorten.

Vroeger liepen er bij PSV achterin nog voetballers rond, maar als ik nu de achterhoede zie, om te huilen zo slecht. Spelers vinden tegenwoordig oorbelletjes, vreemde schoenen en rare kapsels veel belangrijker. Volgens mij is dat een probleem van de opvoeders. Ze zijn allemaal gepamperd; hun tas is ingepakt, föhn erin, ze kunnen niet meer met een tegenslag omgaan. Guidetti is daar een positieve uitzondering op.

Intussen blijft het dus behelpen in de competitie. Je kunt het leuk noemen dat de topclubs zo wisselvallig presteren, maar het is armoe troef. Als een underdog ooit de kans heeft om kampioen te worden, dan is het nu wel. Misschien grijpt zelfs Heerenveen zijn kans nog wel. Er kunnen nu zes clubs kampioen worden en ik durf niet meer te voorspellen welke het wordt.