Volledig scherm
PREMIUM
Trainer Andries Jonker van Telstar tijdens de oefenwedstrijd tegen Bloemendaal. © Olaf Kraak

‘In de kern is Telstar net Bayern’

Hij werkte bij de grootste clubs van de wereld, maar komend seizoen is Andries Jonker (56) trainer bij het bescheiden Telstar. ,,Als mensen zeggen dat iets niet kan, wil ik er juist voor zorgen dat het lukt.”

Quote

Ik ben nog naar burgemees­ter Leers geweest om een hek te vragen voor het trainings­veld van MVV. Dat lukte

Door Nik Kok 

Het was in de rust van de eerste oefenwedstrijd toen er een man in de wc van de kleedkamer van Telstar stond te plassen. ,,De materiaalman vroeg wat hij aan het doen was. Ik ben aan het plassen, zei de man. Weet jij een andere wc dan?” De verbazing staat nog steeds af te lezen op het hoofd van de nieuwe trainer van Telstar, die na FC Barcelona, Bayern München, Arsenal en VfL Wolfsburg is beland bij eerstedivisieclub Telstar.

Andries Jonker leeft nu in een andere wereld. ,,Maar de sfeer is prachtig”, aldus de oefenmeester, die tegelijkertijd zegt dat iedereen er keihard moet werken om niet weer tussen ‘met alle respect’ FC Dordrecht en Helmond Sport te eindigen. ,,We moeten proberen daar weg te komen. Telstar is de laatste tien jaar acht keer op plek 14 of lager geëindigd. Als je één keer in de tien jaar een goed seizoen draait, is dat wat weinig.”