Volledig scherm
PREMIUM
Frenkie de Jong maakt als invaller voor Terell Ondaan zijn debuut voor Willem II. © M Artinebeetz

Inschattingsfout bij transfer De Jong in 2015 komt Ajax duur te staan

Een inschattingsfout in 2015 rond de transfer van Frenkie de Jong, toen nog een onbekend, 18-jarig talent van Willem II, is Ajax duur komen te staan.

Door Wilber Hack

Ajax wilde destijds niet de acht ton betalen die Willem II verlangde. Uiteindelijk ging de middenvelder voor één symbolische euro naar Amsterdam. In plaats van een transfersom werd wel een doorverkooppercentage afgesproken. Dat levert Willem II nu 8,6 miljoen euro op, dankzij de miljoenentransfer van de 21-jarige De Jong naar FC Barcelona (voor 86 miljoen euro).

Theo van Duivenbode gaf als lid van de raad van commissarissen van Ajax indertijd geen toestemming aan technisch directeur Marc Overmars om De Jong voor acht ton zonder verdere restricties over te nemen. Willem II bevestigde deze week dat het een dergelijk bod zou hebben geaccepteerd. Maar nu ontvangt de Tilburgse club dus het tienvoudige. En dat terwijl De Jong in de eredivisie maar 42 minuten het shirt van Willem II droeg. Elke speelminuut levert de Tilburgse club nu dus ruim twee ton op.