Volledig scherm
Rasmus Karjalainen. © BSR Agency
1
EINDE
0
  • Rasmus Karjalainen 78'

Invaller Karjalainen maakt einde aan ongeslagen reeks FC Groningen

Zege FortunaVerveling kreeg een nieuwe dimensie in Midden-Limburg, tijdens negentig minuten voetballen tussen Fortuna Sittard en FC Groningen. Niet dat de thuisploeg daar uiteindelijk mee zal zitten. Een late treffer van invaller Rasmus Karjalainen leverde Fortuna immers een belangrijke overwinning op: 1-0.

Door Sander de Vries

Plots vonden de spelers van Fortuna Sittard elkaar makkelijk, een klein kwartier voor tijd. Bassala Sambou behield het overzicht op Mark Diemers, diens schot werd gekeerd door Sergio Padt, waarna Rasmus Karjalainen de Limburgers in de rebound naar de overwinning schoot.

Ergens zou je het wel ironisch kunnen noemen: een vloeiende aanval, juist op het moment dat een mistdeken het zicht op het veld vertroebelde. Want bovenal was Fortuna Sittard tegen Groningen een oervervelend schouwspel. Talloze keren leden beide ploegen balverlies, geregeld lag het spel bovendien stil vanwege kleine overtredingen.

Bekijk hier de samenvatting van Fortuna Sittard - FC Groningen (Premium)

Volledig scherm
De spelers gingen even van het veld vanwege de vuurwerkrook. © ANP Sport


Meest opzienbarende moment in de eerste helft was nog dat scheidsrechter Richard Martens het duel een paar minuten staakte, nadat supporters van Groningen vuurwerk hadden afgestoken. Ongetwijfeld tot afgrijzen van algemeen directeur Wouter Gudde, die eerder dit jaar vanwege een vergelijkbaar vergrijp al een schikkingsvoorstel van de KNVB accepteerde. Met als gevolg dat een supportersvak leeg bleef tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Twente.

Nauwelijks kansen

Kansen waren er lange tijd nauwelijks in Sittard, al kreeg de thuisploeg in de openingsfase een wél een forse mogelijkheid. Vitalie Damascan had opeens vrij baan richting Sergio Padt, werd onderweg gehinderd door Mike te Wierik, en stuitte uiteindelijk op de doelman van de Groningers. Padt stond eveneens op de juiste plek bij een inzet van Fortuna-verdediger Branislav Ninaj.

Volledig scherm
Rasmus Karjalainen wordt bejubeld na zijn goal. © BSR Agency

Langs de lijn wond Groningen-trainer Danny Buijs zich zichtbaar op, vermoedelijk vooral richting zijn aanvallers die werkelijk niets klaarspeelden. Het schamele tussenrapport van slechts één echte kans na ruim een uur voetballen – Alexei Koselev redde knap op een schot van Ajdin Hrustic – was in dat licht alleszeggend.

Groningen drong vervolgens lichtjes aan, maar stapte door het doelpunt van Karjalainen alsnog met een nederlaag de bus in, voor de ruim 300 kilometer lange terugreis richting het noorden. Het was, na een reeks van zes ongeslagen eredivisieduels, het eerste verlies voor Groningen sinds 28 september. Toen was Ajax met 2-0 te sterk.