Volledig scherm
© Twitter

Italiaanse kranten spreken over 'Nederlandse beesten'

In de Nederlandse politiek en Italiaanse media is verontwaardigd gereageerd op de rellende Feyenoord-hooligans in Rome, waarbij in twee dagen zo'n vijftig mensen werden opgepakt. 'I Barbari', kopte de populaire sportkrant La Gazetta dello Sport over de Nederlandse fans in de Italiaanse hoofdstad. CDA-leider Sybrand Buma pleit voor het intrekken van paspoorten van hooligans.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© epa

Veel Italiaanse kranten besteden vandaag aandacht aan de rellende Nederlandse supporters in Rome. Il Tempo koos zelfs voor een Nederlandse kop: 'Nederlandse beesten'. Het gedrag van de Feyenoord-supporters werd vergeleken met vijandelijke invallen in Italië in het verleden. Volgens persbureau ANSA herinnert de chaos aan de Sacco di Roma (Plundering van Rome) in 1527, toen tienduizenden Duitse en Spaanse huurlingen moordend en verkrachtend door de Heilige Stad togen.

In tv-programma Vandaag de Dag zei CDA-leider Buma zich 'te schamen' voor de misdragende Feyenoord-fans. 'Daarom moeten we het paspoort afpakken, zodat deze hooligans bij een volgende uitwedstrijd in Nederland zitten en alleen de goedwillenden naar de wedstrijd kunnen', pleitte hij.

Volgens de Nederlandse ambassade in Italië waren er gisteren ongeveer honderd tot tweehonderd Feyenoord-fans in het centrum van Rome. Daarna ging het fout. Er werd gegooid met rookbommen, flessen, en andere spullen. De supporters vernielden auto's, motoren en prullenbakken toen ze werden verdreven door de politie. Een deel van de binnenstad van Rome zag er uit als een slagveld. Zeker tien agenten en veel supporters raakten gewond. Berichten dat fans van AS Roma bij de rellen betrokken waren, zijn er niet of nauwelijks.

Volledig scherm
© epa