Jakhals Erik: Ik was bij Twente te schijterig voor Vak-P

ENSCHEDE - In een special van AD Sportwereld, die vandaag is verschenen, gaan BN'ers in op hun voorliefde voor een club uit de eredivisie. De komende weken passeren op AD.nl onder anderen Henk Westbroek (FC Utrecht), Jan Marijnissen (Feyenoord), Frits Wester (AZ), Kluun (Ajax), Guus Meeuwis (PSV), Tijl Beckand (ADO Den Haag) en Orhan Delibas (Vitesse) de revue. Van daag in deel 1 Jakhals Erik, die idolaat is van landskampioen FC Twente.

 Ik leef hartstochtelijk mee met de wedstrijden. Soms ben ik er bij, soms kijk ik op tv en soms in een café in mijn woonplaats Amsterdam. Zoals laatst, Ajax - FC Twente (2-2). Bij de doelpunten van Twente keken honderd paar ogen me verontwaardigd aan. Bij PSV - FC Twente (0-1) was ik zelf aanwezig. Bij de treffer van Chadli schreeuwde ik bijkans het hele stadion bij elkaar.  
Erik Dijkstra

Erik Dijkstra (32), beter bekend als Jakhals Erik bij het tv-programma De Wereld Draait Door, is een fervent supporter van FC Twente. Hij liet bij het kampioenschap van zijn club een tattoo zetten van Twente.

Erik Dijkstra: ,,Ik ben dogmatisch in de leer en van mening dat je voor de club uit je eigen stad of regio hoort te zijn. Ik ben geboren in Glanerbrug, gemeente Enschede, en dus voor FC Twente. Een Groninger die voor Ajax is of een Hagenees voor Willem II, daar kan ik me echt aan ergeren. Als jongetje ging ik vaak naar het Diekman-stadion; ik had nog niet zo'n goede bril en door die sintelbaan was de afstand tot het veld dermate groot, dat ik vooral 'rode vlekken' toejuichte. In die tijd was ik overigens te schijterig om in Vak-P te staan, waar soms rellen uitbraken.

,,FC Twente is altijd de 'kampioen van de arme clubs' geweest, achter de traditionele top-3; dat vond ik knap, het gebeurde ook vaak met verzorgd voetbal. Maar ook in zwarte periodes stond ik achter de club. In 2004 was FC Twente bijna failliet. Ik had nooit kunnen bevroeden dat we zes jaar later de titel zouden pakken. Eerlijk gezegd kan ik het nog altijd niet bevatten. Ik was bij de kampioenswedstrijd tegen NAC, voor een filmpje over de tattoo van Theo Janssen, en vond mezelf plots in de kleedkamer terug met de schaal in de hand! Ik, Erik Dijkstra uit Glanerbrug! Ik voelde trots.

,,Ik leef hartstochtelijk mee met de wedstrijden. Soms ben ik er bij, soms kijk ik op tv en soms in een café in mijn woonplaats Amsterdam. Zoals laatst, Ajax - FC Twente (2-2). Bij de doelpunten van Twente keken honderd paar ogen me verontwaardigd aan. Bij PSV - FC Twente (0-1) was ik zelf aanwezig. Bij de treffer van Chadli schreeuwde ik bijkans het hele stadion bij elkaar. Tottenham Hotspur - Twente zag ik voor de buis. Hoe we daar werden genaaid, met drie strafschoppen tegen, onverteerbaar: ik heb bijna een gat in het tv-toestel getrapt.'' (EDDY VAN DER LEY)