Volledig scherm
PREMIUM
© Photo News

Jeugdig Ajax wacht ongekende mentale beproeving

Finale!Na twaalf dagen opwinding en euforie maken de Ajax-spelers zich op voor de wedstrijd van hun leven. Een finale echter waar sinds maandagavond opeens een soort grauwsluier overheen ligt. Een ongekende mentale beproeving wacht voor de jonge Amsterdamse ploeg. ,,Als mijn spelers geen zenuwen hadden, zou ik ze naar de dokter sturen.''

Wanneer de vliegtuigdeuren rond half één 's middags openzwiepen op luchthaven Arlanda bij Stockholm, staat de glimmende UEFA-bus al klaar op de landingsbaan. 'Europa League Final 2017', staat erop, in grote gelikte letters.

Het is het eerste wat de Ajax-spelers zien als ze in Zweden de trap aflopen, als sluitende bewijs dat het nu echt gaat beginnen. Na twaalf dagen voorpret, euforie en bespiegelingen speelt Ajax vanavond zijn belangrijkste wedstrijd in meer dan twintig jaar. Stockholm, een stad die straks in één adem genoemd moet worden met Londen, Athene en Wenen. Een wedstrijd die nieuwe glans moet geven aan de rijke geschiedenis van Ajax, eindelijk, voor het eerst in deze eeuw. Een finale ook die het Nederlandse voetbal weer wat trots en zelfbewustzijn terug moet geven. Maar de aanloop is een ronduit verwarrende.

Na de terroristische aanslag van maandagavond in Manchester hangt er plots een sfeer van ingetogenheid en verdriet over de wedstrijd. Bovenal tegenstander Manchester United draagt dat drama met zich mee, maar onmiskenbaar raakt het ook Ajax. Je voelt het aan alles in Stockholm: de aanslag trilt na in de atmosfeer rond de finale. United last zijn officiële persconferentie af.

Lees door onder de grafiek!