Volledig scherm
Het elftal van Jong-Oranje voor aanvang van het duel met Letland afgelopen vrijdag. © Pro Shots

Jong Oranje mag blijven hopen op EK na gelijkspel in Oekraïne

Jong Oranje heeft een punt overgehouden aan de vierde EK-kwalificatiewedstrijd, in en tegen Oekraïne. Het evenwichtige duel in Kiev eindigde in 1-1. 

Uit een strafschop kwam de thuisploeg via Viktor Kovalenko na bijna een half uur op voorsprong. Justin Kluivert maakte na ruim een uur gelijk, na fraai voorbereidend werk van Gervane Kastaneer.

Jong Oranje kwam in groep 4 op vijf punten, evenveel als Oekraïne dat echter een wedstrijd minder speelde. Engeland leidt met zeven punten, eveneens uit nog maar drie wedstrijden. De poulewinnaars kwalificeren zich voor het EK van 2019 in Italië. De vier beste nummers twee van de negen groepen strijden in de play-offs om de laatste twee startbewijzen.

Bazoer en Ramselaar op de bank

In vergelijking met de thuiswedstrijd vrijdag tegen Letland (3-0) had bondscoach Art Langeler twee wijzigingen aangebracht in zijn basisteam. Riechedly Bazoer en Bart Ramselaar moesten hun plaats afstaan aan Guus Til en Pablo Rosario.

Jong Oranje werd in de eerste helft door Oekraïne teruggedrongen, maar was in de counter de gevaarlijkste ploeg. Veelbelovende acties van Steven Bergwijn en Kluivert op de vleugel stierven echter in schoonheid. De thuisploeg kwam goedkoop op voorsprong. Uit een hoekschop sloeg verdediger Denzel Dumfries de bal met twee handen weg. Kovalenko benutte het buitenkansje, 1-0.

Met Gervane Kastaneer voor Oussama Idrissi won Nederland na de pauze aan aanvalskracht. De invaller miste eerst nog een vrije schietkans, maar gaf tien minuten later een prima voorzet op Kluivert, die doeltreffend uithaalde: 1-1. In de slotfase ging van Jong Oranje, met ook Ramselaar nog als invaller, de meeste dreiging uit. De winnende treffer zat er echter niet in.

Groep 4

1. Jong Engeland: 4-8
2. Jong Schotland: 3-6
3. Jong Oranje: 4-5
4. Jong Oekraïne: 3-5
5. Jong Andorra: 2-1
6. Jong Letland: 4-1

Groepswinnaar direct geplaatst, vier beste nummers twee (van de negen poules) spelen play-offs.