Kan ook Bazoer carrière nieuw leven inblazen bij FC Utrecht?
FC Utrecht verraste gisteren door Riechedly Bazoer (22) te huren. De op een zijspoor geraakte middenvelder is het komende halfjaar te bewonderen in het shirt van de club uit zijn geboortestad. De zesvoudig international is de zoveelste speler die bij FC Utrecht zijn carrière uit het slop probeert te trekken.
Delen per e-mail
Door Maurits de Liefde en Tim Reedijk
De komst van Bazoer past in het aankoopbeleid dat FC Utrecht de laatste jaren voert. De club zoekt naar spelers met een krasje die het elders al hebben bewezen. Zakaria Labyad is daar een perfect voorbeeld van. Nadat hij anderhalf jaar had geschitterd in de Domstad, verdiende hij een transfer naar Ajax. ,,Als dit soort spelers in de goede flow zit, zijn ze niet te betalen”, legt directeur voetbalzaken Jordy Zuidam van FC Utrecht uit. ,,Is dat niet zo dan creëren we een win-winsituatie: zij helpen ons naar een volgend niveau en wij bieden ze een platform om te laten zien welke potentie ze hebben. En om afscheid te nemen van een periode en weer vooruit te kijken. Dat moet ook met Riechedly gebeuren.”
Het succesverhaal van Labyad blijkt aantrekkingskracht te hebben op andere voetballers. Nadat bijvoorbeeld Urby Emanuelson al in 2017 naar Nederland gehaald werd na een paar moeilijke jaren, volgden afgelopen zomer op huurbasis Oussama Tannane (lang niet gespeeld) en Timo Letschert (blessures). Allemaal spelers uit hetzelfde schuitje: gestuit op hobbels op de buitenlandse weg en budgettair normaal gesproken onhaalbaar voor FC Utrecht. Toch lukt het keer op keer spelers uit deze categorie te overtuigen voor een dienstverband in het rood-witte shirt.
Onder meer het transferbeleid maakte van FC Utrecht een stabiele subtopper. Na een vijfde plaats in 2016, volgde een vierde plaats in 2017 en in 2018 wéér een vijfde plaats. Nu staat de ploeg van trainer Dick Advocaat op een vierde plaats. Knappe prestaties, aangezien FC Utrecht al jaren boven zijn begroting presteert. ,,We zijn heel ambitieus, maar hebben niet de grootste budgetten. Dan moet je kijken naar de mogelijkheden die je hebt met de beperkingen bij FC Utrecht. Ik denk dat we wel hebben aangetoond dat we een platform zijn, dat we wat kunnen bieden. Even los van de financiën. Als club wil je de volgende stap maken, want de uitdaging wordt steeds moeilijker om te blijven waar je de afgelopen jaren stond. Dus moet je met spelers komen die in potentie een hoger niveau hebben dan FC Utrecht.”
Nacer Barazite (2015-2018)
Nadat hij een paar jaar een bijrol had vertolkt bij AS Monaco vertrekt Barazite in de zomer van 2015 naar FC Utrecht. Na een moeizaam eerste seizoen laat hij de twee daaropvolgende seizoenen zijn kwaliteiten zien. Barazite verdient een transfer naar het Turkse geld van Malatyaspor, maar hij speelt inmiddels in de Verenigde Arabische Emiraten, voor Al-Jazira Club.
Richairo Zivković (2016-2017)
Als groot talent haalt Ajax Zivković in 2014 weg bij FC Groningen. In Amsterdam komt hij nauwelijks tot spelen toe. De spits wordt verhuurd aan Willem II. Daar lost hij zijn grote belofte ook niet in. FC Utrecht durft het in 2016 toch aan met Zivković. In de Galgenwaard speelt hij een stuk beter. Hij komt in 38 wedstrijden tot 12 doelpunten. Het leidt echter niet tot een langer dienstverband. De Drent vertrekt naar KV Oostende, waar hij nu nog actief is.
Zakaria Labyad (2017-2018)
Alles behalve topfit strijkt Labyad in de winter van 2017 neer in Utrecht. Na een moeilijke start neemt de Marokkaan Utrecht vaak bij de hand. Zijn goede spel resulteert in de zomer van 2018 tot een transfer naar Ajax. Bij de huidige nummer twee van Nederland zit hij echter vooral op de bank.
Urby Emanuelson (2017-heden)
Na lange dienstverbanden bij Ajax en AC Milan verandert Emanuelson na zijn vertrek uit Milaan langzaam in een voetbalnomade. Na reserverollen bij verschillende andere clubs in Italië vertrekt hij in 2016 naar Sheffield Wednesday. Dat wordt ook geen succes. De Amsterdammer tekent in 2017 bij FC Utrecht en is op 32-jarige leeftijd basisspeler in de Domstad.
Bilal Ould-Chikh (2017-2018)
Ould-Chikh begint zijn carrière stormachtig. Na een aantal goede invalbeurten bij FC Twente vertrekt hij naar Benfica, maar daar gaat het mis. In Portugal komt de Nederlandse Marokkaan nauwelijks aan spelen toe. Zijn contract wordt ontbonden en Ould-Chikh tekent voor FC Utrecht. Ook daar wil het niet vlotten. Zijn contract is inmiddels ontbonden.
Oussama Tannane (2018-heden)
,,Een buitenkansje’’, wordt Tannane genoemd wanneer hij in augustus wordt aangetrokken door FC Utrecht. De carrière van de speler van AS Saint-Étienne is dan al een tijdje in het slop geraakt, ook een verhuurperiode bij Las Palmas loopt door omstandigheden op niets uit. Hij wil weer voetballen en terug naar Nederland: FC Utrecht biedt uitkomst.
Timo Letschert (2018-heden)
Na een sterke periode bij FC Utrecht haalt Letschert zelfs de selectie van het Nederlands elftal. Tot een debuut komt het niet, maar door zijn goede spel verdient hij in 2016 een transfer naar Sassuolo. In Italië komt hij door blessures weinig tot spelen toe. In de voorbereiding op dit seizoen besluit FC Utrecht een lijntje uit te gooien en met succes. De club huurt hem mét een optie tot koop.
Riechedly Bazoer (2019-heden)
Bazoer heet niet veel wedstrijden in Ajax 1 nodig gehad om het stempel van ‘supertalent’ toebedeeld te krijgen. Onder trainer Frank de Boer haalt hij in 2016 zelfs het Nederlands elftal, maar na het vertrek van De Boer verandert alles. Onder de nieuwe Ajax-trainer Peter Bosz verliest hij zijn basisplaats. De Utrechter vertrekt naar VfL Wolfsburg. Na een sterke beginperiode belandt hij ook daar op de bank. Bazoer wordt verhuurd aan FC Porto. Na drie invalbeurten wordt hij tot overmaat van ramp ook nog uit de selectie van de Portugezen gezet. FC Utrecht biedt dus een mooie kans op eerherstel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Samenvatting Ten Hag: 'Na halfuur was het soms overleven voor ons’
Erik ten Hag was vooral tevreden met de uitslag van het duel tussen Ajax en Feyenoord (1-0). ,,We hebben 30 tot 35 minuten goed en dominant gespeeld", zei hij. ,,Daarna was het soms overleven. Maar dat hebben we wel gedaan. Er zit een geweldige spirit in deze ploeg.” -
Niet alleen Bazoer raakte op een zijspoor
,,Één van de beste selecties ooit’’, noemde Frank de Boer zijn Ajax-selectie in 2015. Hij beschikt destijds over Kenny Tete, Jairo Riedewald, Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer. Allen ‘toptalenten’ die de wereld gaan bestormen, maar drie jaar later hebben zij die status niet waargemaakt. -
Geen optie tot koop FC Utrecht pakt uit met huur oud-Ajacied Bazoer
Riechedly Bazoer (22) keert terug in de eredivisie. FC Utrecht heeft het komende halfjaar de beschikking over de middenvelder die bij FC Porto, waar hij op huurbasis speelde, op een zijspoor was geraakt. Bij de deal is geen optie tot koop bedongen. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
Podcast | 'Als Feyenoord dit niveau vasthoudt, kan het nog een rol spelen in de titelrace’
De Klassieker kreeg Ajax als winnaar, maar Feyenoord kreeg in Amsterdam voldoende kansen op meer. In de nieuwe Voetbalpodcast blikken Feyenoord-watcher Mikos Gouka, Ajax-volger Johan Inan en PSV-watcher Maarten Wijffels terug op de kraker in Amsterdam. Maar ook het duel Roger Schmidt-Bas Nijhuis komt aan bod, de transfer van Klaas-Jan Huntelaar en het komende bekerprogramma. De presentatie is in handen van Etienne Verhoeff!
-
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
Rapportcijfers Holmén en Tahiri blinken uit in degradatiekraker, Boadu hopeloos uit vorm
Sebastian Holmén en Anas Tahiri haalden het beste in elkaar naar boven in de degradatiekraker tussen Willem II en RKC. Beide spelers kregen een 7,5 voor hun optreden. Voor seizoensverrassing Fortuna Sittard maakte spits Zian Flemming weer een goal. Hij kreeg een 7.