Volledig scherm
Riechedly Bazoer op het trainingskamp van FC Utrecht in La Manga, Spanje. © Marcel van Dorst

Kan ook Bazoer carrière nieuw leven inblazen bij FC Utrecht?

FC Utrecht verraste gisteren door Riechedly Bazoer (22) te huren. De op een zijspoor geraakte middenvelder is het komende halfjaar te bewonderen in het shirt van de club uit zijn geboortestad. De zesvoudig international is de zoveelste speler die bij FC Utrecht zijn carrière uit het slop probeert te trekken.

Volledig scherm
Riechedly Bazoer als international van Oranje tegen Wales (2-3 winst) op 13 november 2015. © Pro shots

Door Maurits de Liefde en Tim Reedijk

De komst van Bazoer past in het aankoopbeleid dat FC Utrecht de laatste jaren voert. De club zoekt naar spelers met een krasje die het elders al hebben bewezen. Zakaria Labyad is daar een perfect voorbeeld van. Nadat hij anderhalf jaar had geschitterd in de Domstad, verdiende hij een transfer naar Ajax. ,,Als dit soort spelers in de goede flow zit, zijn ze niet te betalen”, legt directeur voetbalzaken Jordy Zuidam van FC Utrecht uit. ,,Is dat niet zo dan creëren we een win-winsituatie: zij helpen ons naar een volgend niveau en wij bieden ze een platform om te laten zien welke potentie ze hebben. En om afscheid te nemen van een periode en weer vooruit te kijken. Dat moet ook met Riechedly gebeuren.”

Het succesverhaal van Labyad blijkt aantrekkingskracht te hebben op andere voetballers. Nadat bijvoorbeeld Urby Emanuelson al in 2017 naar Nederland gehaald werd na een paar moeilijke jaren, volgden afgelopen zomer op huurbasis Oussama Tannane (lang niet gespeeld) en Timo Letschert (blessures). Allemaal spelers uit hetzelfde schuitje: gestuit op hobbels op de buitenlandse weg en budgettair normaal gesproken onhaalbaar voor FC Utrecht. Toch lukt het keer op keer spelers uit deze categorie te overtuigen voor een dienstverband in het rood-witte shirt. 

Onder meer het transferbeleid maakte van FC Utrecht een stabiele subtopper. Na een vijfde plaats in 2016, volgde een vierde plaats in 2017 en in 2018 wéér een vijfde plaats. Nu staat de ploeg van trainer Dick Advocaat op een vierde plaats. Knappe prestaties, aangezien FC Utrecht al jaren boven zijn begroting presteert. ,,We zijn heel ambitieus, maar hebben niet de grootste budgetten. Dan moet je kijken naar de mogelijkheden die je hebt met de beperkingen bij FC Utrecht. Ik denk dat we wel hebben aangetoond dat we een platform zijn, dat we wat kunnen bieden. Even los van de financiën. Als club wil je de volgende stap maken, want de uitdaging wordt steeds moeilijker om te blijven waar je de afgelopen jaren stond. Dus moet je met spelers komen die in potentie een hoger niveau hebben dan FC Utrecht.”

Nacer Barazite (2015-2018)

Nadat hij een paar jaar een bijrol had vertolkt bij AS Monaco vertrekt Barazite in de zomer van 2015 naar FC Utrecht. Na een moeizaam eerste seizoen laat hij de twee daaropvolgende seizoenen zijn kwaliteiten zien. Barazite verdient een transfer naar het Turkse geld van Malatyaspor, maar hij speelt inmiddels in de Verenigde Arabische Emiraten, voor Al-Jazira Club.

Richairo Zivković (2016-2017)

Volledig scherm
Richairo Zivković in actie voor FC Utrecht tegen Sparta. © ANP Pro Shots

Als groot talent haalt Ajax Zivković in 2014 weg bij FC Groningen. In Amsterdam komt hij nauwelijks tot spelen toe. De spits wordt verhuurd aan Willem II. Daar lost hij zijn grote belofte ook niet in. FC Utrecht durft het in 2016 toch aan met Zivković. In de Galgenwaard speelt hij een stuk beter. Hij komt in 38 wedstrijden tot 12 doelpunten. Het leidt echter niet tot een langer dienstverband. De Drent vertrekt naar KV Oostende, waar hij nu nog actief is.

Zakaria Labyad (2017-2018)

Alles behalve topfit strijkt Labyad in de winter van 2017 neer in Utrecht. Na een moeilijke start neemt de Marokkaan Utrecht vaak bij de hand. Zijn goede spel resulteert in de zomer van 2018 tot een transfer naar Ajax. Bij de huidige nummer twee van Nederland zit hij echter vooral op de bank.

Urby Emanuelson (2017-heden)

Na lange dienstverbanden bij Ajax en AC Milan verandert Emanuelson na zijn vertrek uit Milaan langzaam in een voetbalnomade. Na reserverollen bij verschillende andere clubs in Italië vertrekt hij in 2016 naar Sheffield Wednesday. Dat wordt ook geen succes. De Amsterdammer tekent in 2017 bij FC Utrecht en is op 32-jarige leeftijd basisspeler in de Domstad.

Bilal Ould-Chikh (2017-2018)

Ould-Chikh begint zijn carrière stormachtig. Na een aantal goede invalbeurten bij FC Twente vertrekt hij naar Benfica, maar daar gaat het mis. In Portugal komt de Nederlandse Marokkaan nauwelijks aan spelen toe. Zijn contract wordt ontbonden en Ould-Chikh tekent voor FC Utrecht. Ook daar wil het niet vlotten. Zijn contract is inmiddels ontbonden.

Oussama Tannane (2018-heden)

,,Een buitenkansje’’, wordt Tannane genoemd wanneer hij in augustus wordt aangetrokken door FC Utrecht. De carrière van de speler van AS Saint-Étienne is dan al een tijdje in het slop geraakt, ook een verhuurperiode bij Las Palmas loopt door omstandigheden op niets uit. Hij wil weer voetballen en terug naar Nederland: FC Utrecht biedt uitkomst.

Volledig scherm
Oussama Tannane (l), Othmane Boussaid (m) en Sean Klaiber (r) in het shirt van FC Utrecht. © ANP Pro Shots

Timo Letschert (2018-heden)

Na een sterke periode bij FC Utrecht haalt Letschert zelfs de selectie van het Nederlands elftal. Tot een debuut komt het niet, maar door zijn goede spel verdient hij in 2016 een transfer naar Sassuolo. In Italië komt hij door blessures weinig tot spelen toe. In de voorbereiding op dit seizoen besluit FC Utrecht een lijntje uit te gooien en met succes. De club huurt hem mét een optie tot koop.

Riechedly Bazoer (2019-heden)

Bazoer heet niet veel wedstrijden in Ajax 1 nodig gehad om het stempel van ‘supertalent’ toebedeeld te krijgen. Onder trainer Frank de Boer haalt hij in 2016 zelfs het Nederlands elftal, maar na het vertrek van De Boer verandert alles. Onder de nieuwe Ajax-trainer Peter Bosz verliest hij zijn basisplaats. De Utrechter vertrekt naar VfL Wolfsburg. Na een sterke beginperiode belandt hij ook daar op de bank. Bazoer wordt verhuurd aan FC Porto. Na drie invalbeurten wordt hij tot overmaat van ramp ook nog uit de selectie van de Portugezen gezet. FC Utrecht biedt dus een mooie kans op eerherstel.

Tim Reedijk on Twitter

De eerste balcontacten van Bazoer in het (trainings)shirt van FC Utrecht. Over zijn fitheid zegt hij: ,,Aardig fit.'' En hij verwacht klaar te zijn voor AZ-uit. https://t.co/5BC5GUPES8