Volledig scherm
Tjaronn Chery. © pro shots

Kassa voor ADO als Reading toch nog Tjaronn Chery haalt

Mocht FC Groningen Tjaronn Chery voor 1 februari aan de Engelse club Reading verkopen, dan heeft ADO Den Haag recht op de helft van de transfersom. De club uit het Engelse Championship (tweede niveau) meldde zich via een tussenpersoon bij ADO toen Chery afgelopen zomer al onderweg was naar FC Groningen, maar concreet werd het aanbod van de Engelsen toen niet.

Volledig scherm
© pro shots
Volledig scherm
© pro shots

Mocht Reading nog altijd gecharmeerd zijn van Chery en hem kopen van Groningen, dan gaat de kassa in Den Haag alsnog rinkelen. Bij een transfer naar elke andere club vangt ADO vijftien procent van de transfersom.

Die constructie kwam gisteravond aan het licht tijdens de arbitragezaak die FC Emmen heeft aangespannen tegen ADO Den Haag. Chery verhuisde in 2011 van de Drentse club naar ADO Den Haag voor een bedrag van 125.000 euro. Emmen bedong daarbij een doorverkooppercentage van twintig procent als ADO de speler weer van de hand zou doen.

Dat gebeurde afgelopen zomer, toen Chery naar FC Groningen vertrok. Maar omdat Groningen de creatieve middenvelder dit jaar eerst huurt (voor 400.000 euro) en aankomende zomer definitief overneemt (voor nog eens 400.000 euro) zijn ADO en Emmen in conflict geraakt over de hoogte van het doorverkooppercentage.

Emmen zegt recht te hebben op twintig procent van de totale 800.000 euro, wat neerkomt op 160.000. ADO houdt vol dat Chery officieel nog niet verkocht is en dat Emmen pas volgend jaar recht heeft op het doorverkooppercentage. Niet van die 800.000 euro, maar van slechts 275.000 euro.

Volgens de Haagse club telt de huursom namelijk niet mee en moet ook het bedrag dat ADO zelf voor Chery betaalde niet meegerekend worden. ADO zegt dus maar 55.000 euro te hoeven betalen als Chery definitief de overstap maakt.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots
  1. Matthijs de Ligt: Ik zag het niet aankomen dat ik wissel zou staan
    Samenvatting

    Matthijs de Ligt: Ik zag het niet aankomen dat ik wissel zou staan

    Zijn ploeggenoot Paulo Dybala stormde woest richting spelersbus, na negentig minuten op de bank tegen Parma. De Argentijnse aanvaller deed geen enkele moeite zijn teleurstelling te verbergen, na bijna de hele tweede helft te hebben warmgelopen. Matthijs de Ligt nam wél de tijd voor de Nederlandse pers én de tientallen fans bij de spelersbus van Juventus, ondanks zijn teleurstelling over een reservebeurt van negentig minuten.