Volledig scherm
Aanhangers van Feyenoord en Ajax zoeken de confrontatie tijdens een wedstrijd in De Kuip in 2006. © ROBERT VOS

Klassieker 'onbepaalde tijd' zonder uitpubliek

De klassieker tussen Feyenoord en Ajax wordt voor 'onbepaalde tijd' zonder uitpubliek gespeeld. Dat hebben de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam vandaag besloten.

Quote

Het verbod op uit-pu­bliek kan korter of langer dan drie jaar duren

Woordvoerder burgemeester Aboutaleb

Na de vernielingen in De Kuip bij de bekerfinale besloot Ajax eenzijdig de komende drie seizoenen geen supporters mee te nemen naar Rotterdam. Omgekeerd mag de aanhang van Feyenoord ook niet naar de Arena, zo is gisteren na overleg met de clubs, de KNVB en de supportersverenigingen afgesproken.

'Het verbod op uit-publiek kan korter of langer dan drie jaar duren, maar in ieder geval geldt het dit seizoen,' stelt een woordvoerder. In 2009 besloten de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam na rellen en spreekkoren vijf jaar geen uitsupporters toe te laten bij de klassieker. Het leek erop dat dit verbod dit seizoen versneld zou worden opgeheven.

De Rotterdamse en Amsterdamse burgemeesters Ahmed Aboutaleb van en Eberhard van der Laan vroegen de supportersverenigingen om met hulp van professionele mediation een plan te maken, zodat de wedstrijd tussen de aartsrivalen zonder ongeregeldheden zou verlopen. De bekerfinale tussen Ajax en PEC Zwolle, waarbij de supporters van de Amsterdamse club voor tienduizenden euro's vernielden, zette echter een streep door de rekening. 'De betrokken partijen zijn gezamenlijk van mening dat de tijd nog niet rijp is voor het beëindigen van de regeling van vijf jaar,' aldus een verklaring.

De wens blijft dat de klassieker weer met uit-publiek gespeeld kan worden, maar onduidelijk is wanneer. De komende tijd wordt gekeken wat er moet gebeuren om dit mogelijk te maken. Een datum voor een nieuw overleg is niet geprikt. Komende zondag staat de klassieker op het programma in De Kuip. Op zondag 25 januari 2015 treedt Feyenoord aan in de Arena.

Bij beide wedstrijden blijft het uit-vak dus leeg. Eerder dit jaar troffen beide clubs elkaar in de kwartfinale van het bekertoernooi in de Arena. Ook toen mocht de Feyenoord-supporters hier niet bij aanwezig zijn. Mochten Feyenoord en Ajax elkaar dit jaar in het bekertoernooi treffen, dan geldt ook dan het verbod op fans van de bezoekende club.

De supportersverenigingen van Ajax en Feyenoord hebben verrast gereageerd op het besluit van de gemeentes Amsterdam en Rotterdam om het verbod op uitsupporters bij wedstrijden tussen beide clubs voor onbepaalde tijd te verlengen. De oorspronkelijk 5 jaar durende ban die dit seizoen zou aflopen, werd onlangs door Ajax al met 3 jaar verlengd voor het duel in Rotterdam. 'Dit komt als een donderslag bij heldere hemel', zegt Erol Erdogan van de Supportersvereniging Ajax. 'Wij zijn niet bij het overleg betrokken.' De Feyenoord Supportersvereniging werd wel vooraf op de hoogte gesteld, maar is ook niet betrokken geweest bij de besluitvorming.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Scheidsrechtersbaas Van Egmond: Heerenveen had een penalty moeten krijgen

    Scheids­rech­ters­baas Van Egmond: Heerenveen had een penalty moeten krijgen

    Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond vindt dat Serdar Gözübüyük een strafschop had moeten geven aan sc Heerenveen, maar de scheidsrechter zelf blijft bij zijn beslissing. ,,Ik vond het te licht’', zei Gözübüyük bij FOX Sports over de botsing tussen doelman Kostas Lamprou van Ajax en de Friese spits Sam Lammers. ,,Hij raakte ‘m, er was contact. Maar Lammers kon niet meer bij de bal. Daarom kan ik er mee leven dat ik geen strafschop gaf.’'