Volledig scherm
Van Gaal en Kluivert als trainer en spelen bij FC Barcelona in 2002. © epa

Kluivert assistent van Van Gaal bij Oranje

Bondscoach Louis van Gaal heeft Patrick Kluivert toegevoegd aan de technische staf van het Nederlands elftal. De 36-jarige Amsterdammer, met 40 doelpunten nog altijd topscorer aller tijden van Oranje, combineert zijn nieuwe werkzaamheden met zijn functie als trainer van Jong FC Twente.

'Ik vind het een eer dat de bondscoach mij heeft gevraagd', laat Kluivert in een reactie weten. 'Het is natuurlijk fantastisch om met Nederlands beste spelers te gaan werken. Dat ik zelf jarenlang bij Oranje heb gespeeld, kan daar alleen maar bij helpen.'

Van Gaal, die eerder Danny Blind al als zijn eerste assistent benoemde, gunde Kluivert in 1994 bij Ajax zijn debuut in de eredivisie. Hij werkte later ook bij FC Barcelona met de spits.

Van Gaal maakt woensdag zijn voorselectie voor de oefeninterland tegen België (15 augustus) bekend. Hij presenteert zijn definitieve keurkorps op 10 augustus tijdens een persconferentie in Zeist. Mogelijk heeft hij dan ook nieuws over de complete invulling van zijn technische staf bij Oranje.

  1. Willem van Hanegem-special

    Willem van Hanegem-special

    Feyenoord-legende Willem van Hanegem wordt woensdag 75 jaar. AD Sportwereld viert dat met een schitterende special over de Kromme. Daarin onder meer een persoonlijke verhaal van verslaggever Sjoerd Mossou, een dubbelinterview tussen Willem van Hanegem en Johan Neeskens, herinneringen van onder anderen Hugo Borst en Henk Fraser, een uitgebreide terugblik op de Europa Cup-I-finale van 1970, uiteraard een groot interview met de jarige job zelf en veel en veel meer.