Volledig scherm
Groningen viert feest © anp

Knotsgek Groningen is dronken van voetbalgeluk

Het groen-witte voetbalhart explodeerde gisteren bijna uit de trotse borst van de Groningers. De eerste echte voetbalprijs van 'de FC' is een feit. En dat werd gevierd alsof de Champions League binnen was.

Quote

Ik ga heel lang feesten, jongen. Desnoods de hele nacht!

Sander Pruim
Volledig scherm
© anp

Volwassen mannen met tranen in hun fonkelende ogen. De groen-witte sjaaltjes woest om de hoofden gebonden. Stelletjes die elkaar lachend en schreeuwend in de armen vallen. Vrienden die wild enthousiast op elkaars schouders beuken. Duizenden supporters, met de handen in de lucht en de ogen gelukzalig gesloten. Een stampende, dampende Grote Markt was sinds de oprichting van FC Groningen in 1971 nog nooit zo dronken van voetbalgeluk. De felbegeerde KNVB-beker is binnen. En dat wilden ze weten ook in Groningen.

Sander Pruim (33) staat met een grijns op zijn gezicht in blinde euforie voor zich uit te staren. Tussen de hossende en bier drinkende menigte op de Grote Markt. Hij kan niet veel meer uitbrengen en kraakt met een schorre stem: 'Wat een feest, man! Wat een feest!' Als hij weer bij zinnen is, probeert hij zijn gedachten te ordenen. ,,Man, wat is dit genieten! En we hebben het verdiend ook! Fantastisch! Wat een gezelligheid hier. Ik ga heel lang feesten, jongen. Desnoods de hele nacht!''

Quote

Hier hebben we zo lang op gewacht in Groningen! En nu feesten!

Mariska Sloot
Volledig scherm
© anp

Stromende regen
De hoofdstad van Groningen stond al bekend om de uitbundige voetbalfeestjes. Zelfs plaatsing voor Europees voetbal is reden genoeg om de Grote Markt in euforie vol te laten stromen. En dat was gisteren niet anders. Met duizenden tegelijk stonden ze een uur voor aanvang van de wedstrijd al op een bomvolle markt te kijken naar twee mega-grote schermen. In de stromende regen. Opvallend genoeg voor de doorgaans zo nuchtere Stadjers was de sfeer er een van onoverwinnelijkheid. 'PEC Zwolle? Kunnen we hebben, mien jong!'

De ontlading laat even op zich wachten, maar na een niet bijster mooie, maar bloedspannende eerste helft wordt in de tweede helft het verlossende doelpunt van Albert Rusnák met een orkaan van geluid begroet. Het tweede doelpunt verandert de markt helemaal in een kolkende massa van puur geluk. Paraplu's, bierglazen, sjaaltjes, uitbundig zwaaiende armen, alles gaat de lucht in. Sportverslaggever Elwin Baas van RTV Noord komt bijna door de speakers heen in zijn enthousiasme.

Mariska Sloot staat met doorgelopen mascara te glunderen tussen het uitbundige publiek: ,,Mijn hart ging er bijna aan van de stress! Maar dit is fantastisch! Hier hebben we zo lang op gewacht in Groningen! En nu feesten!''

Quote

Het is dat mijn kinderen op bed moeten, anders was ik hier de hele nacht gebleven.

Alex Schuiten
Volledig scherm
© anp

Duizenden kelen
Even verderop loopt een gezin naar huis. Man, vrouw en twee kinderen. Breed lachend over het trottoir. Van top tot teen gehuld in het groen-wit van hun club. Vader Alex Schuiten (39) is een blij mens: ,,Man, wat is dit geweldig. En zo verdiend ook! Het is dat mijn kinderen op bed moeten, anders was ik hier de hele nacht gebleven. Fantastische sfeer hier.'' Op de achtergrond klinkt onophoudelijk het kenmerkende 'Boeren! Boeren! Boeren!' uit duizenden kelen.

In Groningen zijn ze nog lang niet klaar met feesten. Op 6 mei mogen alle Groningers op het grote evenemententerrein in het Stadspark hun helden echt in de armen sluiten tijdens de officiële huldiging. En dat hoef je de dolgelukkige Groningers niet twee keer te vertellen. Groningen is euforisch. En Zwolle? Zwolle huilt. Waar het ooit heeft gelachen.